Spring naar inhoud


Verslaafd aan de smartphone

Beste Beatrijs,

Het lijkt wel of mijn vriendin meer van haar smartphone houdt dan van mij. ’s Avonds op de bank, in de auto of samen op reis heeft ze vooral aandacht voor het schermpje, waarop een onophoudelijke stroom foto’s en filmpjes voorbij rolt, vaak met geluid. Als ik haar wat vraag, hoort ze vaak niet wat ik zeg. Zelfs wanneer we in bed liggen wordt ze in beslag genomen door Facebook, Instagram en Snapchat. Ook op bezoek bij vrienden of bij mijn ouders sluit ze zich vaak zichtbaar af van het gesprek.

Ik heb geprobeerd me in haar fascinatie te verdiepen. Ze zegt dat de trends op sociale media haar boeien en dat ze graag op de hoogte blijft van mensen die zij volgt. Ik vind dat onze relatie lijdt onder haar smartphone. Als ik dat ter sprake breng, reageert ze defensief en gepikeerd, alsof ik haar wil beroven van een pleziertje. Ze trekt parallellen met hobby’s van mij die zij op haar beurt niet interessant vindt. Maar die hobby’s leiden mij niet af tijdens een gesprek en houden ons niet wakker in bed. Ik zou graag zien dat ze haar smartphonegebruik terug schroeft wanneer ze met anderen is. Ik vind het een leeg en zinloos tijdverdrijf, bovendien onfatsoenlijk in gezelschap. Mijzelf betrap ik op een passief-agressieve houding: soms ga ik in haar gedrag mee in de ijdele hoop haar een spiegel voor te houden. Zo zitten we samen op de bank, elk in onze eigen wereld. Het maakt me radeloos.

Lijden onder de smartphone

Beste Lijden onder de smartphone,

Met de smartphone verdwijnt het hier en nu uit beeld.

Uw vriendin vertoont mateloos gedrag. Zij kan er niet mee ophouden, ook niet nadat u uw ongenoegen hebt uitgesproken. Intensief smartphonegebruik in gezelschap is sowieso irritant, omdat het onbeleefd is om je af te sluiten voor personen die in levenden lijve aanwezig zijn. In een samenwoonrelatie zijn mensen vrijer om individuele dingetjes te doen (tenslotte hoef je niet de hele tijd goede gesprekken te voeren), maar er zit toch ook een limiet aan. Wie standaard in bed of op reis of aan tafel de aandacht gericht houdt op de smartphone plaatst zich buiten het hier en nu. Het beeld dat u schetst van twee mensen op de bank, ieder in hun eigen wereld, is buitengewoon deprimerend. Ook al omdat de inhoud van wat er wordt bekeken, geinige filmpjes, likes en fluttige nieuwtjes op social media, weinig om het lijf heeft. En toch zal uw vriendin de lokroep van het smartphone-piepje nooit weerstaan, ook al zit ze midden in een gesprek met u.

Begrijpelijk wordt u hier helemaal gek van. Ik vrees ook dat het niet op te lossen valt. Uw vriendin zit vastgelijmd aan haar smartphone en uw bedenkingen laten haar onverschillig. U hebt hobby’s waar zij geen belangstelling voor heeft. U en uw vriendin passen niet bij elkaar. Misschien is die smartphone van haar meer een symptoom dan het eigenlijke probleem. Uw vriendin verveelt zich dusdanig in uw gezelschap dat ze altijd naar haar smartphone grijpt.

Zoiets valt niet vol te houden. U hebt al tegen haar gezegd dat haar gedrag u stoort. Het heeft niet geholpen, want ze gaat er gewoon mee door. Trek de consequentie en beschouw deze relatie als mislukt. Ga op zoek naar een andere vrouw met wie u meer gemeenschappelijk hebt en die zich niet voortdurend verveelt in uw gezelschap.

Artikelen in Liefde en relaties, Telefoon.

Gelabeld met , , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Floris schrijft

  Smartphones, en dan bijzonder de likes, piepjes en meldingen wekken in de hersenen verslavende reacties te weeg. Het is dus goed mogelijk dat ze, zij het licht, verslaafd is aan haar telefoon.

  Een begin zou in ieder geval al zijn dat men wanneer men gaat slapen de telefoon in de woonkamer op laat laden. Dat is sowieso voor iedereen veel beter. Voor mensen die hem als wekker gebruiken geldt: koop een wekker…

 2. Jaap schrijft

  “Uw vriendin verveelt zich dusdanig in uw gezelschap dat ze altijd naar haar smartphone grijpt”. Ik geloof niets van een verveling. Deze verslaafde aan social media geeft blijk van een gebrek aan intelligentie en empathie. Welke wordt opgevuld met louter niets! Lozen…

 3. Ger schrijft

  Inderdaad, gewoon weglopen wanneer u ‘genegeerd’ wordt door een aan social media verslaafde vriendin. Komt ze u niet achterna om zich te verontschuldigen; gewoon wegblijven. Een zeer effectieve manier om een relatie te testen.Sommige HTML is toegestaan