Spring naar inhoud


Man gooit niets weg

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik zijn op leeftijd en nog redelijk vitaal. Maar de dag komt dichterbij dat het minder wordt en we genoodzaakt zullen zijn kleiner te gaan wonen. Mijn man heeft moeite om dingen op te ruimen en weg te doen. De zolder en de schuur staan vol met dozen met werk- en privé-archief, foto’s, dia’s, stapels oude tijdschriften, enzovoort. Daar mag ik niet aankomen. Het kost me al moeite de woonkamer te vrijwaren van zijn verzamelwoede. Hij belooft mij regelmatig om overbodige zaken weg te gooien, maar er komt meer bij dan er afgaat. We hebben geen kinderen om het voor te bewaren of om te helpen opruimen. Ik vrees dat bij een verhuizing alles op mij neerkomt. Hoe kan ik dit oplossen?

Te veel rommel

Beste Te veel rommel,

Uw man is een conservator, misschien zelfs een jutter. Dat archief, de dia’s die niemand meer zal bekijken en de oude apparaten maken deel uit van hemzelf. Wat u rommel noemt is voor hem de fysieke neerslag van zijn identiteit. Er afstand van doen zou voor hem een soort amputatie betekenen en bovendien denkt hij dat het nog eens van pas kan komen. Het heeft geen zin om op hem in te praten om op te ruimen, want hij gaat toch niet doen wat u vraagt. Wat u wel kunt doen is uw eigen houding aanpassen.

Verheug u in de eerste plaats dat u in een huis woont met een zolder en een schuur, waar uw man z’n hamsterwoede kan botvieren. Gun hem die vrijheid. Als tegenprestatie claimt u de rest van het huis, waar úw standaarden gelden. Spreek met uw man af dat het u gepermitteerd is om elk stuks rommel dat toevallig in uw afdeling terecht komt onmiddellijk in de schuur of in de vuilnisbak te gooien. Als de zolder of de schuur te vol worden, is dat uw mans probleem, dat hij zelf kan oplossen door dingen weg te gooien. U hoeft zich daar verder niet mee te bemoeien. Stel het kleiner wonen zo lang mogelijk uit. Met thuishulp kunt u heel lang in uw eigen huis blijven zitten. Dat geeft meer leefruimte dan op elkaars lip zitten in een kleine flat, die ook weer vol zal lopen. Als u zelf als eerste overlijdt, hebt u nergens last van. Als uw man als eerste overlijdt, belt u een opruimservice om de zaak te schiften terwijl u ernaast zit. U bewaart wat u nog kunt gebruiken en de rest krijgt een tweede leven bij de kringloopwinkel of gaat naar het grofvuil.

Het probleem van teveel rotzooi in huis is kortom geen urgent probleem. Laat uw man begaan, zolang hij het gemeenschappelijke leefdomein niet aantast. Uw man denkt dat hij kostbare schatten of belangwekkende objecten bewaart. U en de rest van de wereld weten dat het waardeloze rommel is. Doe geen moeite uw man zijn fantasie te ontnemen. Als de nood aan de man komt, kunnen een paar sterke jongens voor een redelijke vergoeding in heel korte tijd schoon schip maken in uw huis.

Artikelen in Liefde en huwelijk.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Huib en Judith Speijer schrijft

  Dit verhaal is mij uit het hart gegrepen. Mijn echtgenoot is net zo’n bewaarder als de man in de vraag. Na het lezen van dit verhaal maakte hij mijzelf attent op dit stuk. We bewaren het speciaal voor later :)

 2. Ikke schrijft

  Misschien is dit een kleine tip,
  Er bestaat tegenwoordig een mogenlijkheid om dia’s, mm film, video’s en andere ruimte innemende, nooit gebruikte audio materialen, om te laten zetten op dvd.
  Weg met de projector.
  Misschien is het dat ook aantrekkelijker deze jeugdige herinneringen ook eens te bekijken zonder er eerst een half uur voor moet worden opgebouwd/ aangesloten.

  SuccesSommige HTML is toegestaan