Spring naar inhoud


Man doet aan internetpoker

Beste Beatrijs,

Mijn man is de laatste maanden verslaafd aan internetpoker. Bijna dagelijks is hij daarmee bezig, hetgeen mij in hoge mate irriteert. Niet omdat ik er financieel onder lijd (dat is niet het geval), ook niet omdat hij niks doet in huis of niks meer samen met mij wil doen. Het ergert me omdat ik het zo’n zinloze vrijetijdsbesteding vind. Zelf kan ik moeilijk stil zitten en ben ik juist geneigd om allerlei klusjes aan te pakken als ik vrij ben. Als ik er iets van zeg, reageert hij korzelig. Hij zegt dat hij het nodig heeft om te ontspannen. Gezien ons drukke leven (werk en twee jonge kinderen) gun ik hem die ontspanning natuurlijk, maar als ik hem dan ’s avonds wéér achter de computer zie pokeren, kan ik het toch niet nalaten daar iets van te zeggen. Ik denk dan: ga wat nuttigs doen, pak een goed boek of ga sporten. Hij vindt dat ik me niet moet bemoeien met hoe hij zijn vrije tijd besteedt. Ben ik een lastige zeur die haar partner geen pleziertje gunt?

Moet ik zwijgen?

Beste Moet ik zwijgen,

Enerzijds moet u misschien uw zegeningen tellen en bedenken dat uw man tenminste niet zijn tijd verdrijft met internetporno, zoals zo veel andere mannen. Anderzijds heeft internetpoker wel degelijk bezwaren. Spelers lopen het gevaar meer geld te verliezen dan ze van plan waren en op den duur schulden te maken, die ze dan proberen weg te werken door er nog een speelavondje tegenaan te gooien. Afgezien daarvan leveren spelletjes waarbij het alleen om geld winnen draait, en niet om het spel zelf, na afloop geen voldaan gevoel op.

In het algemeen moeten partners niet gaan zitten hakken op elkaars hobby’s. Maar de frequentie waarmee uw man internetpokert, lijkt toch reden tot zorg. Vraag hem eens of hij het leuk zou vinden wanneer de kinderen, eenmaal opgegroeid, ook avond aan avond zouden internetpokeren. Misschien zegt hij dat ze dat zelf moeten weten (waaruit dan weinig verwachtingen of hoop voor de toekomst van zijn eigen kinderen spreekt). Als hij aarzelt of toegeeft dat hij daar niet enthousiast over zou zijn, kunt u dit als aanleiding nemen om zijn eigen pokerverslaving te bespreken. Als pokeren het enige is wat hij kan verzinnen voor zijn vrije tijd, dan kan hij toch niet erg ingenomen zijn met zijn leven als geheel. Vraag hem of hij niet liever iets zou doen wat zowel ontspanning als energie geeft. Eens in de twee weken huiskamerpokeren met een clubje vrienden zou al veel meer plezier en sociaal contact opleveren dan internetpokeren. Probeer er nog eens met hem over te praten op een niet-aanvallende manier. Neem niet uzelf als de norm. U schrijft dat u geneigd bent in uw vrije tijd allerlei klusjes aan te pakken. Dat klinkt niet erg vrijetijdsachtig – eerder als een verborgen verwijt aan uw man: ‘Terwijl hij zit te internetpokeren, ben ik nog even alle was aan het opvouwen’. Vraag hem of hij überhaupt rangordes hanteert voor vrijetijdsbestedingen, bijvoorbeeld: ‘zelf muziek maken is beter dan strips lezen of tv kijken is beter dan je met alcohol volgieten’. Als hij zegt dat het voor hem allemaal één pot nat is, rest de conclusie dat u getrouwd bent met een tamelijk apathische man zonder veel ambitie, zonder veel levenslust.

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Internet en e-mail.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan