Spring naar inhoud


Mag je condoleren per e-mail?

Beste Beatrijs,

Ik heb zo juist aan iemand die ik oppervlakkig ken een condoleance gestuurd naar aanleiding van het overlijden van haar vader. Dat heb ik per e-mail gedaan. Mijn vrouw vond dat dat niet kon, omdat zoiets via een handgeschreven brief hoort te gebeuren. Zijn hier richtlijnen voor?

Hoe te condoleren?

Beste Hoe te condoleren,

Een condoleance kan prima per e-mail. In pre-digitale tijden bestond een schriftelijke condoleance inderdaad uit een handgeschreven kaart of brief, maar tegenwoordig hebben mensen vaak kennissen (collega’s of personen die ze van een clubverband kennen), bij wie ze nooit over de vloer komen en van wie ze het huisadres niet kennen. Ze beschikken alleen over een mobiele-telefoonnummer of e-mailadres. Er is geen bezwaar om een van die twee media te gebruiken om te condoleren. Als er gekozen moet worden tussen condoleren per app of per e-mail, verdient e-mail (net iets formeler) de voorkeur.

Artikelen in Dood en begrafenis, Internet en e-mail, Smartphone.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Floris schrijft

  Misschien dat ik ouderwets ben maar ik ben het toch met de vrouw eens.

  De “gouden standaard” bij condoleance is een handgeschreven brief. Dat is niet bij iedereen nodig, een kaart met een wens oid kan ook volstaan. Als je handschrift echt onleesbaar is, print de brief dan uit en schrijf onderaan een kleine afsluiting.

  Het lijkt me dat je een overlijdensbericht krijgt of ergens een advertentie ziet met een correspondentie adres dus het zou niet moeilijk moeten zijn om achter een adres te komen, niet als je een beetje moeite doet.

  Pas als dat niet mogelijk of praktisch is, de ander woont bijvoorbeeld aan de andere kant van de wereld waardoor de brief pas over drie weken aan komt, zou ik me voor kunnen stellen dat iemand een email stuurt.

  Via app een condoleance sturen vind ik echt bij de beesten af om eerlijk te zijn.Sommige HTML is toegestaan