Spring naar inhoud


Mag ik mijn zonnebril ophouden?

Beste Beatrijs,

Onlangs heb ik naar tevredenheid een zonnebril op sterkte aangeschaft naast mijn reguliere bril. Ik vroeg me af wat de etiquette is met het op- of afzetten van deze zonnebril in winkels en de supermarkt. Ik begrijp dat het onbeleefd is een zonnebril op te houden bij het converseren, maar zonder bril kan ik minder goed zien en ik heb weinig zin om steeds bij elk zomers uitstapje een brillenkoker te moeten meenemen om van bril te kunnen wisselen. Is hier een goede oplossing voor?

Zonnebril af?

Beste Zonnebril af,

Als u alleen maar boodschappen doet of rondloopt in een winkel, hoeft u uw zonnebril niet af te zetten. Hoewel het vaak wel handig is om dit toch te doen, omdat je in een binnenruimte minder goed kunt zien met een zonnebril. Maar goed, u mag hem best ophouden, als u dat liever doet. Als u, hetzij binnen hetzij buiten, met iemand in gesprek raakt (dat kan een bekende zijn of een winkelbediende/ caissière – dat maakt niet uit), kunt u bij wijze van ‘Hallo’ uw zonnebril even opklappen naar boven en daarna weer naar beneden doen. Op zo’n manier kan uw gespreksgenoot u voor een kort moment in de ogen zien. Dat is genoeg om de onbeleefdheid van bedekte ogen uit de ontmoeting te halen. Vervolgens kunt u het gesprek voortzetten met uw zonnebril naar boven geklapt op uw hoofd of u kunt hem weer opdoen. Tegen dat laatste is geen bezwaar.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Traditionele etiquette.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. S. schrijft

    Ik heb geleerd zonnebril afzetten zodat je elkaar in de ogen kunt kijken als je met elkaar converseert. Tenzij iemand er een goede reden voor heeft, even uitleggen, dan kan het wel.

  2. Wil schrijft

    Een zonnebril op sterkte kan handig zijn, maar dat ligt wel aan de sterkte van de glazen. Als zonder bril de wereld een verzameling van wazige gedaanten en vormloze objecten wordt dan is het toch aan te raden om een normale bril mee te nemen.
    Zoals Beattrijs terecht opmerkt zijn een hoop binnenruimten redelijk donker, zeker als je ook nog eens een zonnebril op hebt. Gelukkig zijn er al jaren meekleurende glazen verkrijgbaar zodat het niet nodig is om van bril te wisselen. Het is wel zo veilig als je in die donkere kroeg die 3 tredes naar het toilet wel ziet en je hoeft je ook geen zorgen meer te maken over de etiquette.Sommige HTML is toegestaan