Spring naar inhoud


Levenscoach

Beatrijs Ritsema

Het gaat goed met de begeleidingssector. In Nederland verdienen nu al ongelooflijk veel mensen een goed inkomen met werk dat bestaat uit adviseren. Toen ik, misschien vijftien jaar geleden, voor het eerst van het beroep ‘consultant’ hoorde, leek me dat een typisch geval van met wonderzalfjes langs de deuren gaan. Wie zou daar nou intrappen? Hetzelfde geldt voor organisatie-adviesbureaus. Dit soort werk leek me zo mistig en zo vederlicht, dat ik me niet kon voorstellen dat bedrijven of instanties daar geld voor over zouden hebben.

In werkelijkheid betalen bedrijven maar al te graag voor consulenten en externe adviseurs. Organisaties en afdelingen trekken zich regelmatig terug op de hei om zich onder leiding van de een of andere deskundige te bezinnen op hun missie. Personeel krijgt steeds weer nieuwe trainingen en cursussen en ‘interim-manager’ is een beroep waar niemand meer vreemd van opkijkt.

Zelf vind ik het intussen ook volstrekt normaal en niet alleen omdat alles went, als het maar lang genoeg duurt, maar ook omdat adviseurs vaak wel degelijk iets zinnigs te zeggen hebben. Mensen van buiten kijken met een frisse blik aan tegen de routines van een bepaalde bedrijfscultuur en kunnen vanuit hun onnozelheid, danwel hun brede ervaring elders, danwel hun onthechtheid makkelijker verandering teweeg brengen dan zittende managers. En verder geldt natuurlijk: hoe meer zo’n advies kost, hoe meer gewicht eraan toegekend zal worden. Iemand die moet dokken voor z’n eigen psychotherapeut, knapt ook eerder op dan iemand die gratis bij het Riagg loopt. Consulenten en adviseurs hebben gelijk als zij zich duur laten betalen voor hun diensten. Goedkope adviezen worden alleen maar in de wind geslagen.

Na de consulent die gericht is op organisaties en op groepsniveau werkt, raakt nu de individuele raadspersoon in zwang. Er zijn mensen die het beroep ‘huishoudelijk adviseur’ uitoefenen. Zij (meestal is het een vrouw) schept orde in de chaos van mensen die verstrikt zijn geraakt in hun eigen huishouden. De huishoudconsulente vult in samenspraak met haar opdrachtgever tientallen plastic vuilniszakken met overtollige kleren, kapot speelgoed, oude kranten en andere rotzooi. Ze saneert de badkamer en de ijskast en systematizeert de financiële en andere administratie met mapjes, opbergdozen en prikborden.

Topsporters hebben niet alleen een trainer voor de fysieke en technische oefeningen, maar ook een mentale coach, die zich concentreert op de psychische constitutie die nodig is voor het leveren van optimale prestaties. In het Volkskrantmagazine las ik dat steeds meer managers voor kortere of langere tijd gebruik maken van de diensten van een persoonlijke coach. Zo iemand hoeft niet thuis te zijn in het vakgebied, misschien zelfs wel beter van niet, als hij/zij maar kan meedenken en commentaar kan geven waar de cliënt iets aan heeft. De echte topmannen hebben geen coach nodig, volgens het artikel, want die hebben een echtgenote die de rol van adviseur vervult.

Persoonlijke begeleiding is het sleutelwoord. Iedereen die prestaties moet leveren op het gebied van sport, het zakenleven, de wetenschap, het huishouden of wat dan ook is gebaat bij persoonlijke begeleiding en degenen die niet vanzelf gratis steun krijgen van hun sociale omgeving, zijn kennelijk bereid een coach ervoor te betalen. Het terrein waarop coaches opereren wordt zo breed dat het zowat het hele leven beslaat. Een ontwikkeling om toe te juichen! Niet alleen kan een functie als persoonlijke coach een nuttige levensvervulling vormen voor gepensioneerden of huisvrouwen die weer aan de slag willen (en graag iets met mensen doen). Maar in de kansarmere bevolkingslagen valt voor persoonlijke coaches nog veel zinvoller arbeid te verrichten dan bij managers en naar flow zoekende sportlieden. Al die ex-gedetineerden die een nieuw leven moeten opzetten, alle gezinnen waar het een puinhoop is en waar de kinderen mishandeld worden. Wat zouden die niet gebaat zijn met een persoonlijke coach die jarenlang dagelijks een uur langs komt om het leven door te nemen, ook in het weekend, ook op feestdagen.

Levenscoach, het beroep van de toekomst. Als je er geen nodig hebt, kun je er een worden.

Artikelen in NRC-column.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan