Spring naar inhoud


Is mijn zoon een dief?

Beste Beatrijs,

Onze oudste zoon van 22 woont sinds drie jaar op kamers in een andere stad. Hij doet een studie die hij leuk vindt, hij heeft een vriendin en een hechte groep vrienden. Soms als hij thuis is geweest, merk ik dat er geld is verdwenen uit mijn portemonnee. Meestal hooguit 20 euro. Ik ben niet heel precies met geld – als ik de kinderen vraag om boodschappen te doen, tel ik niet na of het wisselgeld op de cent terugkomt. Maar onlangs miste ik 50 en de laatste keer 70 euro die ik net had gepind. Hij reageerde zenuwachtig toen ik ernaar vroeg en ontkende. Toch denk ik dat hij het is. Als kind pikte hij ook wel eens geld. Het is vreemd, want hij weet dat wij bijspringen als hij iets nodig heeft. Voor zover wij weten gebruikt hij geen drugs en drinkt alleen met zijn vrienden. We hebben een goede band en willen die niet op het spel zetten. Wat moeten we hier als ouders mee aan?

Een zoon verdenken

Beste Een zoon verdenken,

Als u zeker weet dat niet een van uw andere kinderen geld pikt en als u zich ervan vergewist hebt dat niet uw man inderhaast wat contanten uit uw portemonnee heeft opgenomen, is het enige wat u kunt doen nogmaals een indringend gesprek voeren met uw zoon. U mist te vaak en te veel geld om te laten passeren. Een keer 50 en een keer 70 euro zijn geen kinderachtige bedragen. U schrijft dat uw zoon geen drugs gebruikt, maar misschien doet hij dat wél. Of hij drinkt meer dan goed voor hem is. Of hij heeft een gokverslaving. Of hij wordt door iemand afgeperst. Er kan van alles aan de hand zijn, waarvoor hij hulp nodig heeft.

Vertel hem rustig waarom u hem ondanks zijn eerdere ontkenning toch verdenkt. Houd de emoties weg uit het gesprek. Geen beschuldigingen, geen boosheid, geen morele veroordeling, de toon moet bezorgd en hulp biedend zijn. Kans bestaat dat hij blijft ontkennen, maar laat duidelijk zijn dat hij beter eerlijk kan zijn over zijn (financiële) problemen, zodat u als ouders hem kan helpen met een oplossing, dan dat hij zich steeds verder in de nesten draait. Vertel hem dat u niet van plan bent om hem te straffen, maar dat u hem wil kunnen vertrouwen. Om dat vertrouwen te bereiken, zal hij openheid van zaken moeten geven.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Evelyn schrijft

    Ik zie nog een andee reden om de kwestie aan te kaarten. Het is erg vervelend om het gevoel te hebben dat je je portemonnee niet gewoon kunt laten liggen als je zoon thuis is. Ik denk dat ik het zo zou spelen: ik zou hem vertellen dat ik al een paar keer geld miste uit mijn portemonnee en hem vragen of hij misschien degene is die het eruit genomen heeft. Of hij het nou toegeeft of ontkent, hij weet dan dat je het geld gemist hebt. en met de mogelijkheid rekening houdt dat hij de dader is. Dat alleen is waarschijnlijk voldoende om herhaling te voorkomen.Sommige HTML is toegestaan