Spring naar inhoud


Huisgenoten gedag zeggen

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik zijn het niet eens over een opmerkelijke opvoedkwestie. Onze kinderen van vijf en drie jaar moeten van mij elkaar altijd dag of welterusten zeggen bij het weggaan of gaan slapen. De vorm mogen ze zelf kiezen: knuffel, kusje, high five, boks, als er maar even contact is. Onze jongste heeft daar niet altijd zin in en weigert dan iets te zeggen of te doen. Mijn man zegt in zo’n geval: ‘Dan niet’ en vindt dat je het dag zeggen niet kan afdwingen. Ik vind het onbeschoft om geen dag te zeggen en vind dat ouders hun kinderen moeten opvoeden in acceptabel gedag. Wat vindt u?

Altijd dag zeggen

Beste Altijd dag zeggen,

Het is heel ongebruikelijk dat een kind alle huisgenoten gedag moet zeggen, wanneer het gaat slapen of op het punt staat zich te verplaatsen naar school, naar een vriendje of naar zwemles. Belangrijk is om dag te zeggen tegen tenminste één van de ouders, omdat ouders altijd willen weten waar een kind zich bevindt, maar als het kind drie of vier broertjes en zusjes heeft, hoeft het niet de hele dag door tegen iedereen ‘Dag’ of ‘Welterusten’ te zeggen of een ander soort symbolisch afscheid te nemen. Dus met één broer of zus hoeft dat ook niet.

Artikelen in Broers en zussen, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. E Janssen schrijft

  Ben het helemaal niet met Beatrijs eens. In ons gezin begroeten we elkaar ‘s ochtends, zeggen gedag bij het verlaten van het huis én welterusten voor het slapen gaan. De wijze waarop (wel of geen knuffel) mag zelf gekozen worden, maar niemand wordt overgeslagen (incl broer in ons geval). Wij vinden dat het zo hoort binnen ons gezin.

 2. Annette schrijft

  Volledig eens met Beatrijs. Je leert een kind in het algemeen goedendag te zeggen en niet persoon-gericht. Als ik afscheid neem van m’n collega’s, dagelijks of voor langere tijd voor bijv. een vakantie, neem ik ook niet van iedereen persoonlijk afscheid maar roep ik in het algemeen “tot ziens”. Zo geldt dat ook voor thuis.

 3. Stella schrijft

  Enig decorum ophouden is ook binnenshuis wel aan te bevelen. Maar iedereen bij komen en gaan groeten, kan alleen in kleine gezinnen. Je gaat niet elke keer op tournee langs je huisgenoten. Ik denk dat het redelijk is om een centrale ruimte als de woonkamer als uitgangspunt te nemen. Als je komt of gaat even je hoofd om de deur steken voor een groet in het algemeen.
  Welterusten zeggen tegen mensen die duidelijk nog niet gaan rusten, is een gek gebruik. Waarom niet goedenavond/nacht zeggen als je een gedeelde ruimte verlaat om te gaan slapen?Sommige HTML is toegestaan