Spring naar inhoud


Hoort afdingen erbij?

Beste Beatrijs,

Onlangs hebben wij een niet al te dure nieuwe bank gekocht bij een kleine meubelzaak. Aanbetaling gedaan en over een aantal weken wordt hij geleverd. Van verschillende vrienden kregen wij de vraag: ‘Heb je korting gevraagd/ gekregen? Nee? Dom. Dat moet je altijd vragen als ze het niet zelf aanbieden.’ Het was niet bij ons opgekomen, maar we willen ook niet de sul zijn die zich een gebruikelijke korting door de neus laat boren. Is het inderdaad normaal om korting te vragen en wanneer doe je dat wel en wanneer niet?

Is elke vraagprijs te hoog?

Beste Is elke vraagprijs te hoog,

Nee, het is zeker niet gebruikelijk om korting te vragen bij de aanschaf van spullen. Of het nu om duurdere zaken gaat als meubels of om iets goedkoops als een waterkoker, het is in Nederland geen algemeen gebruik in winkels om af te dingen. Marchanderen vindt plaats bij de aanschaf van heel dure zaken zoals huizen en juwelen en bij auto’s, nieuw of gebruikt. En verder op de vrijmarkt bij Koningsdag, op Marktplaats met tweedehands spullen en in verre streken, waar toeristen er een sport van maken. Dat neemt niet weg dat sommige mensen het altijd en overal proberen. En soms lukt het ook nog. De brutalen kunnen overal een slaatje uit slaan.

Dat u überhaupt dit gesprek over korting hebt gevoerd met vrienden en kennissen zegt in de eerste plaats iets over die vrienden. En wel: dat zij zich afficheren als mensen die op de penning zijn en overal het onderste uit de kan willen hebben, juist ook over de rug heen van sappelende middenstanders. Verder laten zij zich kennen als mensen die er plezier in scheppen om zich superieur aan anderen te voelen. Zij vinden het leuk om u die zogenaamd een te dure bank hebt gekocht in te peperen hoe sullig u zich gedragen hebt. Zij zelf zouden natuurlijk nooit zo dom zijn om de vraagprijs te betalen. Door zich boven u te verheffen hebben zij weer een fijne avond. Trap er niet in en weiger gewoon om over geld te praten! U hoeft die mensen niet te vertellen hoeveel u ergens voor betaald hebt en zij dienen hun neus niet in uw portemonnee te steken.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Klaartje schrijft

  Als iedere klant om korting gaat vragen, zullen verstandige middenstanders daarop reageren door de vraagprijs op te schroeven zodat er ruimte is voor die eventuele korting. Een raar soort prijsinflatie, opgeroepen door de consument.
  Uiteindelijk is daar niemand bij gebaat, behalve misschien de middenstanders, die de ‘korting’ in hun zak kunnen houden bij klanten die niet gehaaid genoeg zijn om er om te vragen.

  Heel verstandig om met zulke mensen niet over geld te willen praten. Het vertrouwde ‘waarom wil je dat weten?’ kan ook hier worden ingezet.

 2. Floris schrijft

  De prijzen bij een winkel zijn, juridisch gezien, een aanbod tot onderhandeling, en geen aanbod. Het staat u vrij te vragen naar een andere prijs. Dat heeft bij de supermarkt natuurlijk geen enkele zin. Maar bij -zelfstandige- meubelzaken, kledingzaken etc. kan het wel zijn vruchten afwerpen. Maar ook daar geldt, is de verkoop nog de moeite waard voor de verkoper? Als u maar één meubelstuk koopt lijkt het me heel lastig om er nog op af te dingen tenzij het wellicht al héél lang in de winkel staat en u verwacht dat ze er graag van af zijn.

  Eigenlijk is het zo dat pas als u meerdere dingen aanschaft het helemaal niet gek is om te zeggen, als ik nu X, Y en Z koop, kunnen we de totaal prijs dan op A zetten.

  Het is een zakelijke onderhandeling, dat heeft niets met sappelende middenstanders te maken. U kunt best zeggen, als wat u wil hebben 2200 euro kost, dat u er 2000 euro voor over heeft. Maar hou het dan ook zakelijk en als de verkoper er niet in mee gaat, jammer dan en loop weg.

 3. Petra schrijft

  Het is zeker wel toegestaan om over een korting te praten bij het kopen van een bank! Ik weet van een ex medewerker van een bankzaak dat zij de prijzen zelfs opschroeven Odat mensen er een korting kunnen uitslepen. De mensen die er niet om vragen, vinden het blijkbaar prima om de aangeboden prijs voor een bank te betalen, degenen die er wel naar informeren, krijgen de bank voor de echte waarde. Wijzelf hebben onze bank met een korting van bijna 50% mee gekregen. Je kunt er rustig vanuit gaan dat de zaak geen korting geeft wanneer ze er niets op verdienen, maar informeren of een tegenbod doen is zeker wel toegestaan om de bankenbranche..
  Het is asociaal om door vrienden als dom te worden bestempeld, maar de vraag of er korting is verkregen bij de aanschaf van een bank is zeker niet abnormaal of asociaal. Zij zullen het vast niet vragen als u een waterkoker heeft aangeschaft.

 4. Henna schrijft

  De houding van uw vrienden is stuitender dan de betaalde prijs voor uw bank.Sommige HTML is toegestaan