Spring naar inhoud


Hoe onder een feestje uit te komen?

Beste Beatrijs,

Twee maanden geleden kregen wij een uitnodiging van een vriend van mijn man voor een groot feest. We zien hem en zijn vriendin niet vaak meer. Vroeger kenden wij elkaar uit de horeca, maar wij doen tegenwoordig andere dingen, fietsen en wandelen en zo. Zij zitten nog steeds in de horeca. Is natuurlijk prima, iedereen moet doen wat hij of zij leuk vindt. Wij zien nu vreselijk tegen dat feest op: allemaal mensen van vroeger, kroegtijgers en veel drank. We hebben uit beleefdheid ja gezegd op de uitnodiging, maar eerlijk gezegd willen wij er niet heen. Hoe kan ik dit netjes zeggen zonder dat ze zich beledigd voelen of teleurgesteld zijn?

We willen er niet heen!

Beste We willen er niet heen,

U had de uitnodiging beter in eerste instantie kunnen afslaan met een beroep op andere verplichtingen. Iets in de trant van: ‘Dank voor de uitnodiging, maar wij kunnen helaas niet komen, want we hebben iets anders te doen.’ Dat die andere bezigheid bestaat uit op de bank een Netflix-serie bekijken kan onvermeld blijven. Doordat u niet alert gereageerd hebt, zit u nu in de puree. Alsnog afzeggen met als reden dat u uw vrienden en hun favoriete bezigheid (drinken) ontgroeid bent is een confronterende boodschap, waarmee u in een moeite door de vriendschap de nek omdraait. Misschien vindt u dat al te rigoureus. De enige uitweg is dan op de dag zelf bellen of appen met de mededeling dat er iets tussen is gekomen: ‘Sorry, het lukt ons niet vanavond, want…’ u bent ziek of uw man heeft griep of de hond ligt op apegapen of de auto heeft het begeven of wat voor smoes dan ook.

Artikelen in Feestdagen, Traditionele etiquette, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Maria Helena schrijft

  Bij het ontvangen van een uitnodiging kan het handig zijn om niet gelijk ja te zeggen, maar dat je eerst op de familieagenda moet kijken/ met je partner moet afstemmen om vervolgens eerst na te denken of je wel zin hebt.

 2. Angelique schrijft

  Kennelijk bent u belangrijk genoeg om uitgenodigd te worden. Het is een groot feest, het zal niet opvallen als u na 1,5 uur weer vertrekt. Het zal waarschijnlijk wél geregistreerd worden dát u er was.

 3. Floris schrijft

  In het verlengde van wat Angelique zegt:
  Wellicht een optie om de aanpak van Anna Wintour, beroemd/berucht hoofdredacteur van Vogue, te volgen.
  Als zij naar een (zakelijk) feestje gaat komt ze een half uur op zijn hoogst, hallo zeggen, gezicht laten zien, en weer uit de deur.

  Een iets charmantere oplossing dan liegen over ziekte oid.
  Bij vertrek kunt u, als u denkt dat het te lang zou duren/vragen op zou werpen, stilletjes vertrekken.Sommige HTML is toegestaan