Spring naar inhoud


Hoe Moederdag in te vullen?

Beste Beatrijs,

Ik heb een jong gezin met mijn vrouw en twee kinderen (baby en kleuter). Als zoon ben ik gewend om op Moederdag mijn moeder in het zonnetje te zetten. Erg veel tijd spendeer ik niet één op één aan haar, daarom waardeert ze het altijd als ik haar op die dag ergens naartoe meeneem. Ik wil haar niet slechts met een bloemetje afschepen. Omdat mijn vrouw ook moeder is, wil ze op Moederdag natuurlijk ook graag in het zonnetje worden gezet. Aangezien onze oudste nog te jong is om dat alleen te regelen, was ik van plan om daarbij te helpen (ontbijt op bed). Dan zou ik later op de dag tijd kunnen spenderen aan mijn eigen moeder. Mijn vrouw is echter van mening dat Moederdag geldt voor ‘actieve’ moeders, en verwacht daarom dat ik deze dag voor en met ons eigen gezin doorbreng. Ik begrijp haar wens, maar ik twijfel er toch over. Wat zou uw advies zijn?

Tussen twee moeders

Beste Tussen twee moeders,

Er zijn geen inactieve moeders. Wie eenmaal moeder is geworden blijft dat tot haar laatste snik. Er is dan ook geen reden dat moeders met jonge kinderen meer eerbetuigingen verdienen dan moeders met oude kinderen. Moederdag is ook weer niet zo belangrijk dat de hele dag noodzakelijk in het teken staat van moederbewieroking. Het is alleen maar een (deels commercieel ingegeven) traditie om even stil te staan bij de waarde van moeders. Met het bekende ontbijt op bed, een tekening of knutselwerkje van de kinderen of een bosje bloemen wordt een moeder van jonge kinderen voldoende in het zonnetje gezet. De rest van de dag onderscheidt zich niet van andere zondagen.

Moeders van volwassen kinderen krijgen met Moederdag een telefoontje of een bloemetje en soms gaat een kind ook even langs, al dan niet met het eigen gezin. Als u in uw eentje iets wil doen met uw moeder, is dat natuurlijk prima. Als uw vrouw bezwaar maakt, kunt u haar tegemoet komen en voorstellen dat zij en de kinderen meegaan op het uitje met uw moeder. Zo heeft iedereen iets omhanden op die dag. Een andere keer kunt u apart met uw moeder afspreken. Dat hoeft niet speciaal op Moederdag.

Artikelen in Feestdagen, Ouders en volwassen kinderen, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


8 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Frederique Veldman schrijft

  Moederdag is bedoeld om moeders te verwennen. Een ontbijt op bed is leuk, maar zet geen echte zoden aan de dijk. Het gaat er om dat je die dag de moeder even de dagelijkse zorg uit handen neemt. Door na het ontbijt op bed ‘m te peren naar je eigen moeder en je vrouw op te zadelen met de zorg voor twee handenbinders in de vorm van een baby en een kleuter is allesbehalve je vrouw ontzorgen of verwennen.
  Dus zorg op moederdag ervoor dat je vrouw echt kan ontspannen (en haar op sleeptouw meenemen met jouw uitje met jouw moeder is dat bepaald niet), en ga op een andere dag iets met je moeder doen.

 2. Henri Bik schrijft

  Ja met die onzin begon mijn vouw destijds ook dus ik heb meteen gezegd je bent mijn moeder niet dus je moet het niet van mij hebben… Discussie gesloten. !

 3. Jo schrijft

  Geloof me, jouw moeder is ook een actieve moeder. Als je morgen uit elkaar bent, is de kans groot dat je weer tijdelijk bij uw moeder intrekt.
  En als je moeder je hele leven geholpen heeft met van alles en nog wat, is een bosje bloemen of een lekker geurtje wel op zijn plaats. En als je vrouw de hele dag aandacht wil, zou ik me daar eens zorgen over maken.

 4. S. schrijft

  Hoe het ook zij: een ruzie is dat het niet waard. Jullie zijn, vermoedelijk nog jong (20’ers/30’ers). Doe wat je gevoel je ingeeft zonder dat je (jaarlijks) ruzie krijgt met je vrouw. Wij zijn al wat ouder en als ik denk aan al die kleine meningsverschillen die dan opgeblazen worden.. Goed communiceren en naar elkaars behoefte luisteren dan kom je er echt uit.

 5. Stella schrijft

  Het verschil met de decemberfeestdagen is dat er maar 1 dag is om over alle moeders te verdelen. Dat vraagt dus een betere tactiek. Het ene jaar een bezoekje aan de ene (schoon)moeder en het andere jaar naar de andere. Of ieder naar z’n eigen moeder.

 6. richard schrijft

  Totaal niet eens met de reactie van Frederique. Moederdag is wat jij ervan maakt en wilt. Is sowieso al een verzinsel. Maar de hele dag de dagelijkse zorg uit handen nemen heb ik nog nooit van gehoord, er een verplichte gezinsdag van maken evenmin. Ontbijtje en aardigheidje, als je kleine kinderen hebt een knutsel. Leuk zo ook.
  Ga alsjeblieft naar je eigen moeder als je dat wilt op die dag.

 7. Cor Lavis schrijft

  Als er zoveel te verwennen moet zijn als Frederique Veldman schrijft, dan lijkt het erop dat er de rest van het jaar iets mis is in de taakverdeling en er op moederdag gecompenseerd moet worden.
  Ik zou zeggen probeer samen iets leuks te doen op moederdag (gezin en (schoon)moeder) en kies een ander moment voor het een-op-een-contact. De moeder van Tussen twee moeders zal ook snappen dat de situaties veranderen.

 8. Jolanda schrijft

  De brief schrijver vergeet dat zijn vrouw ook een moeder heeft die graag wat aandacht krijgt van haar dochter. De drie moeders kunnen gewoon niet op 1 dag allemaal evenveel aandacht krijgen. Toen onze kinderen klein waren ging ik (zelf ook moeder) meestal in de week na moederdag met mijn moeder ergens lunchen. Dat was voor mijzelf ook een uitje even zonder kinderen.Sommige HTML is toegestaan