Spring naar inhoud


Hoe lang post doorsturen?

Beste Beatrijs,

Sinds twee jaar wonen wij in ons huis. Het echtpaar van wie wij het huis kochten heeft een nogal breed en internationaal netwerk. Wij ontvangen nog steeds post van binnen- en buitenlandse politieke en academische groepen, gericht aan de vorige bewoners. Daarnaast post met allerhande aanbiedingen. Tot nu toe heb ik de post verzameld en eens in de zoveel tijd zorg ik dat de stapel bij hen terecht komt. Ze zijn binnen de stad verhuisd. Onlangs kreeg ik de vraag of ik de post direct wilde doorsturen. Dit kan door een streep door het adres te zetten en het juiste adres er bij te schrijven. Hierdoor zouden ze het op tijd krijgen. Kunnen ze dit van me vragen? En hoe lang moet ik hiermee doorgaan?

Amateur postbode

Beste Amateur postbode,

De vorige bewoners zijn twee jaar geleden verhuisd. Ze zouden zo langzamerhand hun adreswijzigingen op orde moeten hebben. De termijn waarop ze kunnen rekenen op inzet van de nieuwe bewoners om hun post door te sturen is ruimschoots verstreken. U hoeft in ieder geval niet hun verzoek te honoreren om elk aan hun gericht schrijven apart door te sturen. Aanbiedingen met reclame kunt u sowieso weggooien. Verzamel nog één keer serieus uitziende poststukken en overhandig die met de mededeling of een briefje van uzelf erbij dat dit de laatste lichting is, omdat de instanties waarvan ze nu nog post ontvangen kennelijk niet belangrijk genoeg voor hen zijn om een nieuw adres aan door te geven.

Artikelen in Post.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Marjan schrijft

  Je kunt ook er op schrijven: retour afzender, vertrokken. En het terug in de brievenbus gooien. Dat doe ik altijd omdat ik er toch een beetje moeite mee heb het weg te gooien.

 2. Marieke Willems schrijft

  Wellicht een tip voor mensen met een uitgebreid netwerk en weinig tijd: laat bij de nieuwe bewoners een stapel royaal gefrankeerde en met het nieuwe adres geadresseerde brede enveloppen achter. Hiermee kunnen de nieuwe bewoners zonder veel moeite een tijd lang de post doorsturen.

  Ik stuur ook de nieuwe bewoners na een envelop of twee/drie, een bloemetje als bedankje. Natuurlijk zorg ik voor adreswijzigingen maar met mijn netwerk is het niet mogelijk om op voorhand uit te zoeken wie er allemaal nog een oud adres heeft.

 3. Floris schrijft

  Ik heb ook moeite met weggooien maar dat komt voornamelijk door het feit dat dat strafbaar is:
  Artikel 201 Strafrecht: Hij die opzettelijk brieven of andere stukken, aan een post- of telegraafkantoor bezorgd of in een postbus gestoken, aan hun bestemming onttrekt, opent of beschadigt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.

  Wat ik met post van oud-huisgenoten doe is die eenvoudig eens in de zoveel weken in de brievenbus gooien met een kruis door het adres en de opmerking “verhuisd”. Ik stel voor dat u dat ook doet.

 4. Maria schrijft

  @Heer Floris
  Met interesse art. 201 strafrecht gelezen. Is het wel van toepassing op deze situatie?
  Post is namelijk wel goed bezorgd, op juiste adres, maar niet aan de juiste persoon, die inmiddels al verhuisd is. Bestemming bereikt dus. qua adres.
  Verder rept dit artikel over bezorging aan post- of telegraafkantoor en dat is in de vraagstelling ook niet van toepassing.
  Zoals u het doet, handel ik ook: kleine moeite, groot plezier. Zou ik zelf ook prettig vinden.Sommige HTML is toegestaan