Spring naar inhoud


Het belang van hygiëne

Beste Beatrijs,

Ik (man, 45 jaar) krijg van mijn zus kritiek op de staat van mijn huis. Volgens haar is het ongezond om in een ‘niet schone’ woonomgeving te verblijven met stof op de grond, vette deurknoppen, broodkruimels en dergelijke. Ik breng hier tegen in dat ik nooit ziek ben en geen gezondheidsklachten heb. Wel zorg ik voor voldoende ventilatie en heb ik een buitenberoep. Volgens mij wordt het belang van hygiëne nogal overschat. Wat vindt u?

Onhygiënisch wonen

Beste Onhygiënisch wonen,

U hebt gelijk dat een smerige omgeving meestal niet direct de gezondheid schaadt. Al heeft het aanleggen van riolering in de 19de eeuw wel degelijk sterk bijgedragen aan een betere volksgezondheid. Punt is dat een smerige woonomgeving walging oproept bij omstanders. Walging koesteren mensen voor uiteenlopende zaken: bedorven, stinkend voedsel, menselijke afscheidingsproducten, lijkvocht, kots enzovoort. Voedselresten en kleverige oppervlakken roepen bij mensen ook walging op. Om een voorbeeld te geven: vindt u het geen probleem om aan een terrastafeltje te gaan zitten, waarop volop kruimels liggen en kleverige kringen van de glazen van de voorgangers? Ziek wordt u er niet van, maar moet het daarom maar vies blijven? Ander feit: er wordt te veel water verspild aan onnodig wassen. Vindt u het een goed idee als hotels gebruikte lakens laten liggen voor de volgende gast onder het motto ‘ze zijn maar één keer beslapen, ze zijn niet echt vies’? Ook hiervan zult u niet ziek worden, maar het is toch een onprettig idee.

Het verlangen naar een schone (hygiënische) omgeving moet niet ontaarden in smetvrees, maar de walging voor viezigheid is de mens aangeboren en dient een evolutionair doel: het vermijden van ziektekiemen. Houd in gedachten dat mensen meer walging ervaren voor andermans broodkruimels dan voor die van henzelf, dus doe uw zus een plezier en maak de boel even aan kant, voordat uw zuster langs komt.

Artikelen in Visite.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Henna schrijft

    Wat u schetst is niet mijn levensstijl en toch vind ik dat u in uw eigen huis uw eigen leefomgeving dient door te voeren, ongeacht commentaar van derden.
    Zolang anderen geen overlast van u hebben in de zin van ongedierte en stank.
    Als het haar heel erg stoort (ze komt toch voor u?) kunt u in tuin -mits u die heeft- of park of terras gaan zitten in de buurt.Sommige HTML is toegestaan