Spring naar inhoud


Verhuizen of niet?

Beste Beatrijs,

Mijn man (84) en ik (82) wonen al 45 jaar in een eigen doorzonwoning in een aangename buurt, waar ook andere generatiegenoten wonen. Vlakbij een winkelcentrum en andere voorzieningen. Behoudens wat ouderdomskwaaltjes zijn wij nog in goede conditie en kunnen ons nog best redden. Onze twee dochters die zo’n 13 kilometer van ons vandaan wonen, dringen er bij ons op aan om bij hen in de omgeving een flat te huren. Dan hoeven we geen trappen meer te lopen en het is makkelijker met een eventuele rollator. Ze kunnen ons dan vaker bezoeken en ons bijstaan op onze oude dag. Onze dochters hebben beiden een gezin en we zien hen niet heel veel, al bellen ze wel vaak op. Ze hebben hun eigen besognes.

Mijn man die zich wat afhankelijker opstelt lijkt dit wel een goed idee, maar ik zie er erg tegen op. Een verhuizing is een enorme operatie en we hebben hier eigenlijk alles in de buurt en wonen prettig. Moeten we ons zorgen maken voor de toekomst en verkassen? Ik wil graag de mening van een buitenstaander. Hebt u goede raad?

Moeten we verhuizen?

Beste Moeten we verhuizen?

Mijn mening over verhuizen op uw leeftijd is: doe het niet! U en uw man zijn tachtigers en u hebt het voorlopig nog naar uw zin in uw huidige woonomgeving. U bent gehecht aan uw huis (u hebt een doorzonwoning, dus waarschijnlijk ook een tuin), u zit vlak bij winkels en u zult ook wel kennissen/ vrienden in de buurt hebben wonen. Dat lijkt me heel wat aantrekkelijker dan een flatje in een buurt waar u verder niemand kent.

Oude mensen die uit hun vertrouwde omgeving worden gehaald lopen een vergroot risico om te overlijden.

Er is geen reden om dichter bij uw dochters te gaan wonen, want uw dochters wonen al dichtbij. 13 kilometer is niks! Dat is hooguit een kwartiertje autorijden. U zult uw kinderen niet vaker zien, als u dichterbij gaat wonen, want in de huidige situatie woont u al zo dichtbij dat niets een frequent contact in de weg staat. Als u verhuist, moet u afscheid nemen van uw huidige contacten in uw buurt en gaat u zich afhankelijk maken van uw dochters. Waarom zou u dat doen? Wat is daar het voordeel van? Op uw leeftijd betekent verhuizen een serieuze ontworteling. Het zal niet meevallen om nieuwe routines te ontwikkelen, nieuwe contacten te leggen, een nieuw dagelijks leven voor uzelf op te bouwen. Met verhuizing dreigt vereenzaming en de kans bestaat dat u of uw man er een geestelijke klap van krijgt, waardoor de gang naar het graf bespoedigd wordt. Oude mensen die uit hun vertrouwde omgeving worden gehaald lopen een vergroot risico om te overlijden.

Natuurlijk, als u wegens een of andere aandoening niet langer in uw eigen huis kunt blijven wonen, dan zult u eruit moeten, maar nu is dat nog niet aan de orde. Als zich in de toekomst lichamelijke of geestelijke aftakeling aandient waardoor u meer hulp nodig hebt, kan dat om te beginnen georganiseerd worden met thuiszorg en uw dochters zullen ook best wat hand- en spandiensten kunnen verrichten. Een ritje van 13 kilometer kan daarvoor geen belemmering vormen. Mijn advies: blijf lekker zitten waar u zit, schep plezier in uw vertrouwde omgeving zolang het nog kan, en u ziet wel waar het schip strandt.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan