Spring naar inhoud


Begraven of cremeren

Beste Beatrijs,

Mijn vrouw en ik zijn boven de tachtig. Hoewel we beiden nog goed gezond zijn, gaan je gedachten wel eens uit naar ‘later’. Ik weet van mijn vrouw dat zij beslist begraven wil worden, terwijl ik persoonlijk – ook uit overwegingen van milieu – meer zie in cremeren dan in begraven. Daar komt bij dat mijn vrouw zeker niet in onze huidige woonplaats zal blijven wonen, maar zodra het mogelijk is naar het westen zal vertrekken, omdat de kinderen daar allemaal wonen. Van het bezoeken van mijn graf zal dan in de praktijk weinig terechtkomen. Wij hebben hierover nog niet indringend gesproken, maar ik heb het sterke vermoeden dat mijn vrouw mij liever wil begraven dan cremeren. Dat betekent mogelijk dat het ene graf in het zuiden is en het andere in het westen van het land. Ook niet wat je zou willen als je meer dan vijftig jaar samen bent geweest. Hoe valt dit op te lossen?

Wat te doen na de dood?

Beste Wat te doen na de dood,

De beslissing ‘begraven of cremeren’ is zuiver een kwestie van persoonlijke voorkeur en niet iets wat de ene partner de andere kan voorschrijven. Iedereen mag zelf bepalen wat er na de dood met zijn/haar lichaam moet gebeuren.

U hoeft hierover geen indringend gesprek met uw vrouw te voeren. U hoeft haar (en uw kinderen) alleen maar mee te delen wat uw wens is. Wat u betreft wordt dat dus cremeren. Uw vrouw kan dan haar eigen voorkeur meedelen en als dat begraven is, zal zij worden begraven. Het is belangrijk dat partner en kinderen op de hoogte zijn van iemands wens in dezen, en dan zullen zij aan die wens gehoor geven.
Het komt in uw geval zelfs wel goed uit dat u een crematie wil en uw vrouw een graf. Als u eerder overlijdt, kan uw vrouw naar het westen verhuizen en de urn met uw restanten meenemen. Die kan dan worden bijgeplaatst op haar toekomstige begraafplaats of in de buurt verstrooid. Als uw vrouw eerder overlijdt, kan zij in uw beider woonplaats worden begraven en kan uw urn later worden bijgeplaatst op de begraafplaats van uw vrouw dan wel in de omgeving verstrooid. Zo blijft u toch bij elkaar in de buurt.

Artikelen in Dood en begrafenis.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. mia schrijft

    wij hebben deze discussie ook gehad, ondanks dat wij pas eind dertig zijn. Er is bij partner een duidelijke voorkeur voor cremeren, bij mij begraven. Toch is het voor ons het meest van belang voor degene die achterblijft zich prettig te voelen en het afscheid op diegene zijn voorkeur te laten gebeuren. wij laten het dus aan degene die achterblijft. Ik zou graag een graf willen voor mijn partner, niet eens zozeer om te blijven bezoeken maar om gevoelsmatig ook een duidelijke plek te hebben. Mijn partner zou mij niet willen begraven hij zou dan het gevoel hebben dat ik ‘ergens nog ben’ en niet verder zou kunnen met zijn leven. Ik zal dus worden gecremeerd, naar wens van mijn partner.

  2. Sophie schrijft

    Ik kwam dit artikel toevallig tegen en vroeg mij af of jullie de website http://www.ik-leef.nl kennen. Deze website geeft veel informatie over ziekte en dood.
    Vraag je af ingeval van begraven : zullen er mensen zijn die je graf gaan bezoeken, hoe gaat het onderhouden worden? Ingeval van crematie speelt dit niet.
    Zomaar wat praktische gedachten.Sommige HTML is toegestaan