Spring naar inhoud


Helemaal klaar met helemaal goed

Beste Beatrijs,

Het valt mij de laatste tijd op, bijvoorbeeld in de supermarkt, dat personeel vaak ‘Geen probleem’ zegt als ik bedank voor geboden hulp. Dit klinkt mij niet zo vriendelijk in de oren als wat men vroeger meestal zei: ‘Graag gedaan’. Ook zegt iedereen, van mondhygiëniste tot pakjesbezorger, tot in den treure: ‘Helemaal goed!’ tegen mij, wat nogal geforceerd overkomt. Ik hoef toch geen proefwerk te maken? Voldoet ‘Graag gedaan’ niet meer en is dit ouderwets? Ik ben benieuwd wat u hiervan vindt. Zelf heb ik het gevoel dat jongeren eigenlijk niet zo goed weten wat ze moeten zeggen.

Helemaal niet goed!

Beste Helemaal niet goed,

Veel mensen zeggen tegenwoordig ‘Geen probleem’ als antwoord op een bedankje. Het is een mode-uitdrukking, overgenomen uit het Amerikaans: ‘No problem’. Ook ‘Helemaal goed’, ‘Super’ en ‘Klopt’ zijn mode-uitdrukkingen. Tegen dit soort populair taalgebruik is geen kruid gewassen. Mensen, vooral jongeren, nemen het automatisch van elkaar over, omdat ze het gelikt en spontaan vinden klinken, en er valt niets tegen te doen, behalve uitkijken dat je het zelf niet ook gaat zeggen. Ik kan u alleen maar aanraden om u er niet aan te storen. Ik ben het met u eens dat ‘Helemaal goed’ niet om aan te horen is (ik zou bijna zeggen: ‘Ik ben er helemaal klaar mee!’, ware het niet dat ik dan het irritante bestrijd met het irritante), maar mensen praten nu eenmaal zoals ze praten en ze bedoelen het niet kwaad.

Artikelen in Taalgebruik.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Truusje schrijft

  Ook zo ongezellig: komt goed! Als je succes wenst. Vooral als iemand net heeft gezegd dat hij in de zenuwen zit voor een examen of een slecht nieuws gesprek.
  Idem na: fijne vakantie. Ook komt goed. Niks dank je wel. Gek hoor.

 2. Utta schrijft

  ‘Niets zo veranderlijk als de mens’ en vlak erna komt zijn taalgebruik. De menselijke taal heeft zich in tienduizenden jaren ontwikkeld tot wat het nu is en zal blijven veranderen. Denk bijvoorbeeld aan alle nieuwe woorden die verschijnen. Dat is toch interessant i.p.v. irritant. Als mensen niets meer als reactie terugzeggen, dan hebben we een probleem met elkaar.

 3. Floris schrijft

  Ik las hier eens een aardig (Amerikaans) artikel over en daar werd een meer fundamenteel verschil gegeven.
  Graag gedaan is het antwoord als je inderdaad vindt dat je iets voor de ander gedaan hebt, iets vriendelijks/aardigs. Je zou het haast extra kunnen noemen.
  Geen probleem, no problem, het is niets: daar ligt aan ten grondslag dat het juist normaal is dat je iets voor de ander doet. Ook dat beetje extra. Het idee is dat het echt geen probleem is wat er gedaan is en dat die ander ook helemaal niets verschuldigd is, ook geen bedankje.

  Van die kant bekeken is “geen probleem” misschien wel sympathieker dan “graag gedaan”.

 4. Gerard schrijft

  Aan de al genoemde mode-uitdrukkingen voeg ik graag het woord “top” toe.

 5. Marina schrijft

  Oké kan ook vervelend worden als antwoord op wat je zegt.

 6. Susanna schrijft

  Na bovenstaande gelezen te hebben, meende ik dat we alles wel zouden hebben gehad. Maar vandaag kreeg ik dat hinderlijke “dat zal wel lukken” als reactie nadat ik iemand een prettige vakantie wenste. IRRITANT!Sommige HTML is toegestaan