Spring naar inhoud


Grotemensenfeest

Beste Beatrijs,

Het is tegenwoordig goed gebruik dat familie, vrienden en kennissen uitgenodigd worden op verjaardagen van kinderen van bevriende stellen. Dit fenomeen staat bij kinderen bekend als hun grotemensenfeest. Het is me al meerdere keren overkomen dat we als gezin zo’n festijn betraden met een cadeautje voor de jarige, die al lang en breed – vermoedelijk vanaf  het begin van het feest – met een trits kinderen op een naburig speelveldje aan het spelen was. Bij honger, dorst of  hoge nood verwaardigt de jarige job zich om even zijn eigen feest aan te doen. En passant scheurt hij enkele nieuw binnengekomen cadeaus open om daarna zonder woord van dank het huis weer te verlaten. Wij ergeren ons hier enorm aan. Spelen in huis en tuin mag best. Maar als je een cadeau krijgt, schenk je aandacht aan de gift én de gever. Is het teveel gevraagd om op je eigen feest aanwezig te zijn? Hoe kunnen wij dit met een kwinkslag te berde brengen bij onze vrienden die het probleem niet zien?

Feliciteren bij verstek

Beste Feliciteren bij verstek,

Een ‘grotemensenfeest’ voor jonge kinderen is een onzin-aangelegenheid.

Natuurlijk worden jarigen geacht acte de présence te geven op hun eigen feest, maar een ‘grotemensenfeest’ voor jonge kinderen is een onzin-aangelegenheid. Kinderen horen voor hun verjaardag een cadeautjes-seance in de huiselijke kring te krijgen en een kinderpartijtje, en daarmee is het welletjes. Ouders die daarbovenop hun hele familie-, vrienden- en kennissenkring optrommelen voor een kinderverjaardag zijn overdreven bezig. Je kunt je afvragen waar zo’n grootschalige, luisterrijke verjaardagsviering (met alle cadeautjes vandien) goed voor is, behalve voor het aanwakkeren van materialisme bij jonge kinderen.

Dit in aanmerking genomen, raad ik u ten sterkste aan om clementie te betrachten voor een jarig kind op zijn grotemensenfeest. U ergert zich eraan dat de jarige niet (in zijn nette kleren?) bij de deur aan het wachten is tot de (tientallen?) gasten hun opwachting maken. Het zit u niet lekker dat het kind geen felicitaties in ontvangst neemt en niet de beleefdheid opbrengt om onder gepaste dankbetuigingen cadeautjes open te maken. Arm kind! Laat hem lekker buiten spelen met de andere kinderen! De jarige heeft niet gevraagd om een grotemensenfeest en is waarschijnlijk niet eens bovenmatig geïnteresseerd in de cadeautjes die de volwassenen plichtmatig meebrengen. Het kind stikt al in het speelgoed en het feest hebben de ouders georganiseerd voor hun eigen plezier.

Zie onder ogen dat zo’n soort feestje eigenlijk een volwassenenborrel/receptie /barbecue is, waarvoor de ouders een kinderverjaardag gebruiken als arbitraire dekmantel. Dat de aanleiding nergens op slaat neemt niet weg dat die feestjes best gezellig kunnen zijn. Neem een attentie voor de gastheer/vrouw mee en voor het jarige kind pro forma een minimaal cadeautje dat u ergens deponeert zonder ah’s en oh’s van het feestvarken te verwachten. Laat de jarige de dingen doen die des kinds zijn en amuseer uzelf met de andere volwassenen.

Artikelen in Verjaardag.

Gelabeld met , , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Jerommeke schrijft

    Ik als volwassen man zou nooit naar een kinderfeestje gaan. Is werkelijk belachelijk dat ouders veronderstellen dat volwassenen daar op zitten te wachten. Vroeger werd er gewoon thuis een kinderfeestje gegeven na schooltijd.
    Vreselijk hoe kinderen tegenwoordig zo over de paard worden getild – maar dat is volledig de schuld van de ouders,Sommige HTML is toegestaan