Spring naar inhoud


Geschaad vertrouwen

Beste Beatrijs,

Een vriendin van mij heeft een geheim wat ik haar in het diepste vertrouwen verteld heb doorverteld aan andere vriendinnen. Daar ben ik laatst bij toeval achter gekomen. Eigenlijk stoor ik me wel vaker aan haar egoïstisch gedrag. Ze praat graag over zichzelf en heeft weinig interesse in wat mij bezig houdt. We hebben een traditie van wekelijks samen naar de sportschool. Ik twijfel al langer of ik hier nog wel zin in heb en vaak zeg ik het ook af omdat ik dan druk ben met andere dingen. Ik wil haar confronteren met wat zij gedaan heeft en haar laten weten dat ik erg in haar teleurgesteld ben. Ik heb nu helemaal geen zin meer om haar wekelijks te zien, maar de vriendschap helemaal verbreken gaat misschien weer te ver. Wat moet ik hiermee aan?

Doorverteld geheim

Beste Doorverteld geheim,

Uw vriendin vindt het kennelijk niet beneden haar waardigheid om elders goede sier te maken met uw privé-informatie. Heel vervelend en reden genoeg om enige afstand van haar te nemen. Vertel haar maar dat u pijnlijk getroffen werd, toen u merkte dat uw vertrouwen in haar beschaamd werd omdat zij uw geheim had doorverteld aan anderen. Er is nu niets meer aan te doen, maar dat u minder enthousiasme voor de vriendschap kunt opbrengen ligt voor de hand. Zeg dat u haar best leuk vindt om mee om te gaan, maar dat u nu even geen behoefte hebt om wekelijks met haar af te spreken om te sporten. Daar hebt u het nu te druk voor. Breng deze mededeling niet dramatisch, alsof u iets heel moeilijks gaat bespreken, maar luchtig en terloops, alsof het een onbelangrijk detail is. Dat geeft u de vrijheid om op een oppervlakkige manier met haar om te blijven te gaan, terwijl u af bent van de wekelijkse frequentie.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Neeltjejans schrijft

    Een tijdje terug wilde ik ook een vriendschap beëindigen. Ik heb toen gezegd tegen de vriend: “Ik voel me de laatste tijd niet meer zo thuis in onze vriendschap”.
    Dan zeg je iets zonder te kwetsen, zonder discussie en kies je voor jezelf.Sommige HTML is toegestaan