Spring naar inhoud


Genoeg hebben van een vriend

Beste Beatrijs,

Ik, man 52 jaar, loop al een tijdje rond met de gedachte om een vriendschap van ongeveer 25 jaar te beëindigen. We hebben na onze studententijd altijd contact gehouden, op dit moment zien we elkaar een paar keer per jaar. Deze vriend woont al 20 jaar samen met zijn partner in het zuiden van het land. Ik woon in de grote stad. Wat mij de laatste tijd steeds meer stoort is dat hij bezoekjes aan mij gebruikt als uitvalbasis om seksuele afspraken te maken met anderen zonder medeweten van zijn partner. Als ik zo nu en dan naar zijn woonplaats afreis om hem en zijn partner te bezoeken, krijg ik vooraf instructies om mijn mond te houden over zijn escapades. Ook heeft hij de nare gewoonte, als hij bij mij verblijft, om in mijn computer rond te neuzen en nadere uitleg te vragen over wat hij daar aantreft, bijvoorbeeld over een vakantie waar ik hem niets over verteld had. Kan ik de vriendschap ook schriftelijk beëindigen?

Vriend gaat te ver

Beste Vriend gaat te ver,

In het algemeen raad ik het af om oude vriendschappen op te zeggen, omdat, nou ja, als je iemand een half leven kent, neem je hem met zwakke kanten en al. In dit geval heb ik mijn twijfels. Het belangrijkste struikelpunt is dat uw vriend u vraagt om samen te spannen tegen zijn partner. Die partner (een man? een vrouw? enfin, doet er niet toe) kent u ook al lange tijd. U komt bij het duo over de vloer. Het is uiterst onaangenaam om samen met uw vriend in een complotsituatie te verkeren tegenover zijn partner en als dekmantel te functioneren voor zijn stiekeme seksuele uitstapjes.

Het andere punt (dat uw vriend op eigen houtje zit te snuffelen in uw spullen) en doet alsof u hem verantwoording schuldig bent over uw activiteiten is ook behoorlijk irritant. Hoewel u dit natuurlijk niet willoos hoeft te ondergaan. U zou hem ook kunnen verbieden om zijn neus in uw spullen te steken, omdat u daar niet van gediend bent. Maar goed, al met al kan ik me voorstellen dat u niet zo’n aardigheid meer hebt in deze vriendschap. Vertel het hem, zou ik zeggen. Deel hem mee dat u afstand wil nemen, omdat zijn gedrag u niet bevalt. Doe het niet schriftelijk, want bij uitmaak-mailtjes voelen mensen zich altijd verschrikkelijk bekocht. Ze vinden het laf, want ze kunnen niks terugzeggen, en ze worden er woedend van. Doe het mondeling. Dan kan uw vriend meteen reageren (daar heeft hij recht op) en wie weet is hij het eigenlijk wel eens met uw kritiek en gaat hij zijn leven beteren, waarna de vriendschap alsnog gered kan worden.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Rob Kaper schrijft

    Wat me vooral verbaast is dat er kennelijk nog mensen zijn die hun computeraccount niet met een wachtwoord beschermen. Voor derden volstaat een gastaccount.Sommige HTML is toegestaan