Spring naar inhoud


Geen relatie, toch een kind

Beste Beatrijs,

Na het stappen ben ik (man, 32) met een vrouw mee naar haar huis gegaan en sindsdien hebben we regelmatig seks gehad, al hebben we geen reguliere relatie. Omdat zij zei dat ze een spiraaltje had, hebben we al die tijd geen condoom gebruikt. Nu blijkt dat ze helemaal geen spiraaltje had vanwege een onvervulde kinderwens en is ze zwanger geraakt van mij. Zij is daar erg blij mee en gaat het kindje sowieso houden, maar ik wil geen kinderen en voel me voorgelogen. Daar is zij ook van op de hoogte. Ik wil eigenlijk geen rol spelen in het leven van dit kind, maar weet niet of ik dat wel kan maken (maatschappelijk en ethisch gezien). Wat nu te doen?

Ongewenst vader

Beste Ongewenst vader,

Als het echt gegaan is, zoals u beschrijft, is dit een laaghartige actie van deze vrouw. Deze vrouw is wel heel diep gezonken dat ze een man, met wie ze verder geen betekenisvolle relatie heeft behalve af en toe seks, buiten zijn medeweten om met voorbedachten rade een zwangerschap ontfutselt. Ik kan me goed voorstellen dat u niets meer met haar of haar kind te maken wil hebben, want dit is het soort bedrog dat de rest van uw leven tekent.

Maar er is ook nog sprake van een kind, dat natuurlijk geen schuld draagt aan zijn of haar oorsprong en dat op z’n minst recht heeft te weten wie zijn/haar vader is. Ik zal u niet aanraden om een gezinnetje te gaan vormen met deze vrouw of haar toekomstige kind formeel te erkennen. Evenmin zal ik u voorhouden dat u moet betalen of dat u het kind moet opvoeden of er leuke dingen mee moet doen. Daarvoor is het bedrog een te grote klap geweest. Aan de andere kant is het mogelijk dat in de loop der jaren de woede verdwijnt en dat u er gelijkmoediger tegenaan gaat kijken. Wie weet raakt u gewend aan het feit dat u vader bent en verandert dat iets aan uw houding tegenover uw kind. Verdwijn in ieder geval niet uit het zicht van moeder en kind en laat het kind niet in onwetendheid verkeren over wie de vader is.

Artikelen in Liefde en relaties, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met , .


16 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Henk schrijft

  Reactie van beatrijs heel goed en heel menselijk. Maar ik zou meneer toch aanraden juridisch advies in te winnen, al is het alleen voor de eigen gemoedsrust. Er zijn zoveel nare scenarios denkbaar: bv wat als mevrouw over een jaar zegt dat het de schuld van meneer was, omdat hij perce zonder condoom wilde? Naar de advocaat, zeker niet uitstellen!

 2. Pim schrijft

  Het zou verstandig zijn als deze man voortaan een condoom draagt als hij een friend with benefits of one night stand heeft, tenzij hij het bed deelt met een vrouw van wie hij zeker weet dat ze ook overtuigd kindvrij is.

  Een nóg betere oplossing, als je écht geen kinderen wil? Sterilisatie. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je geen kinderen hebt, zullen veel dokters weigeren om deze ingreep uit te voeren. Als kindvrije vrouw is het al helemaal onmogelijk, maar voor een kindvrije man is het ook makkelijker gezegd dan gedaan, weet ik uit ervaring.

 3. Eyob Meerveld schrijft

  Wat een prachtig advies, volmondig mee eens!

 4. Michaël schrijft

  Doe een vaderschapstest.

 5. Alisa schrijft

  Voor sommige mannen is regelmatig seks hebben met een vrouw zonder een relatie of verantwoordelijkheid te hebben een droom, een ideaal. Voor vrouwen werkt dat niet zo. U had ook kunnen raden dat dit te “mooi” was om waar te zijn. There’s no such thing as a free lunch.

 6. Leene schrijft

  Ongelooflijk dit… Van beide kanten overigens. De vrouw: Een kind is geen recht en geen speeltje zoals ‘ iedereen heeft een elektrische fiets nu wil ik er ook een’. Het verlangen naar een kind kan heel diep zitten dat weet ik maar om daar zo mee om te gaan . Bovendien ontneem je een kind in feite een vader figuur. Dat is ook zo als je zwanger wordt van een anonieme donor. Waar ik persoonlijk ook veel moeite mee heb. Het gaat allemaal maar om het vervullen van eigen wensen. Maar goed dat is dan wel van een man die daar bewust voor kiest…
  man:sex hebben zonder condoom met iemand die je niet kent is ook niet bepaald slim. Ooit van SOA’s gehoord??? Verder als je als man geen kinderen wilt is het om die reden heel verstandig om zelf voor je anticonceptie te zorgen. Hier wordt wel heel makkelijk de verantwoordelijkheid bij de vrouw gelegd.En als je sex hebt weet je dat anticonceptie kan falen. en dan sta je ook voor de keus… Sex hebben met iemand die je vertrouwt en waarmee je het ziet zitten om een kind op te voeden lijkt mij om die reden de beste keus. Ook al zal meer dan half Nederland mij een ouderwetse tut vinden. Jammer dan

 7. Leene schrijft

  Als aanvulling op mijn eerste reactie. Voor het kind hoop ik dat u toch een rol krijgt. Voor iedereen is het belangrijk om te weten waar je vandaan komt. Laat u in ieder geval op de hoogte houden. Bezoek het kind. Al is het zijdelings. Het kind kan hier ook niets aan doen. En u heeft mede schuld dat ze zwanger is. Zoals eerder gezegd als u geen kind wil had u ook een condoom kunnen gebruiken

 8. Fruitarier schrijft

  “Evenmin zal ik u voorhouden dat u moet betalen…”

  Ik vrees dat u even het wetboek erop moet naslaan voordat u dit soort antwoorden geeft:
  De vader zal, als de moeder dat wil, altijd voor het kind moeten betalen, of hij het nu wil of niet

  https://bnlegal.nl/nl/rechtsgebieden/familie/vaststelling-van-vaderschap-via-een-dna-test/

 9. Marieke van der Lugt schrijft

  Bij seks is er altijd, ook bij gebruik van een voorbehoedsmiddel, kans op een zwangerschap. Door seks te hebben accepteer je de kans op een zwangerschap. Door zonder condoom seks te hebben weet je dat je deze kans verhoogt, naast de kans op een soa. Daarnaast is het bekend dat er vrouwen zijn die op deze manier hun kinderwens vervullen. Jij bent net zo verantwoordelijk voor de zwangerschap als zij. Waardeer het dat ze je tenminste op de hoogte heeft gesteld.

  Het antwoord van Beatrijs gaat helemaal uit van de verantwoordelijkheid van de vrouw bij de anticonceptie. Maar bij seks hebben beiden een zelfde bijdrage en verantwoordelijkheid. Als je casual seks hebt, zeker zonder condoom, kun je nu eenmaal in deze situatie terecht komen. Beatrijs verdedigt het achterhaalde beeld van de man die seks heeft met wie hij maar wil en geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen voor de eventuele consequenties van zijn gedrag. Wel de lusten, niet de lasten.

 10. Lilith schrijft

  Ik vind hem een onvrijwillige donor, geen vader. De man is in feite donor geweest, op de natuurlijke manier, zonder zijn medeweten.
  De vrouw had ook gewoon naar de spermabank kunnen gaan, dan had ze deze situatie kunnen hebben zónder iemand voor te liegen.
  Maar de briefschrijver kan het misschien het beste zien als een onvrijwillige donor-situatie, niet als een onvrijwillige vader-situatie.

 11. Yolanda schrijft

  Als de man geen verantwoordelijkheid wil nemen voor een kind moet hij zelf verantwoordelijkheid nemen voor de anticonceptie. Maar gedane zaken nemen geen keer. Ik zou een vaderschapstest laten doen. Wie weet waren er nog wel meer partners. Maar verder kun je je niet aan verantwoordelijkheid onttrekken ook al heb je er geen zin in. Het kind zit levenslang met de gebakken peren. Het heeft in elk geval recht om zijn/haar herkomst te weten. Ik zou juridisch advies inwinnen of het redelijk is dat je bijdraagt aan de kosten van opvoeding.

 12. Joanne schrijft

  Doe een vaderschapstest en als het kind van jou blijkt te zijn, speel dan een rol in zijn / haar leven. Voor het kind maakt het een wereld van verschil om te weten wie de vader is en er een goede relatie mee op te bouwen. En de liefde van en voor een kind is een verrijking van je leven.

  Het hoeft niet veel tijd te kosten. Als de opvoeding met name door de moeder wordt gedaan, dan kan je als vader op de achtergrond een positieve rol spelen door af en toe een leuke activiteit met het kind te ondernemen en het kind het gevoel te geven dat jij er ook voor hem / haar bent. Je zult daar geen spijt van krijgen!

 13. Keesje schrijft

  Reactie op Pim:
  Als alleenstaande vrouw zonder kinderwens heb ik mij rond mijn 35e laten steriliseren. Daar deed niemand moeilijk over.

 14. christophe schrijft

  Wat een opmerkelijke reacties: de man wordt verweten verantwoordelijk te zijn. Terwijl hij slachtoffer is. Hij is gewoon glashard voorgelogen door de vrouw. Ze is daarmee de enige die hierin een zeeeeeer kwalijke rol speelt.

  Ik ben van mening dat men dit strafbaar moet stellen. Want er wordt willens en wetens enorm veel leef aangericht. En dat voor een egoïstische, zelfzuchtige wens.

  Het leed: een niets vermoedende man, sterker: iemand die niet wil, tot vaderschap dwingen. Een kneveling voor de rest van zijn leven, als hij niet wil. Anderzijds, als de bilogischebader zijn vaderschap geen inhoud wil geven, een kind een vader ontzeggen, het gevoel meegeven niet helemaal gewenst te zijn. Deze kwaadaardige vrouw heeft beiden veroorzaakt.

  Ik vind dat gelijk staan aan verkrachting. Emotioneel eigenlijk zwaarder. De man in kwestie heeft alle rechten zich zo op toestellen als hij wenst, tot aan het absoluut doorbreken van alle bandende banden; de moeder heeft het op haar geweten.

  Ik raad hem aan dit naar politici te delen en pogen dergelijk kwaadaardig handelen bij wet in het wetboek der strafrecht te laten plaatsen. Niet allen t.a.v. leed jegens hem, maar (vooral) ook jegens het ongeboren kind.

 15. Leontine schrijft

  Zoals al eerder gezegd: een vrouw kan na verloop van tijd een vaderschapsactie starten via de rechtbank. De man moet in dat geval verplicht DNA afstaan en als deze matcht met de DNA van het kind, dan kan de man alsnog verplicht worden om een maandelijkse betaling te doen totdat het kind 18 jaar is, ongeacht of de man het kind wilde, erin geluisd is of wat dan ook. Een dure nasleep van onverstandige sex. Dus: heel snel naar een advocaat inderdaad.

 16. Eleonora schrijft

  Enigszins late reactie op Christoph: dit ís in sommige landen al strafbaar, het heet stealthing. Meestal gaat dat om het niet dragen van een condoom waar dat wel is afgesproken, maar is breder te trekken (naar onbeschermde seks in het algemeen).
  Als het zo is dat zij heeft gezegd dat ze anticonceptie gebruikt, maar daarover heeft gelogen is dat een héél andere situatie dan dat ze ondanks anticonceptie toch zwanger wordt – elke vorm heeft immers een foutmarge.Sommige HTML is toegestaan