Spring naar inhoud


Geen kraamcadeaus

Beste Beatrijs,

Binnenkort verwachten wij ons derde kind. Op het geboortekaartje zouden we graag subtiel willen vermelden dat we liever geen cadeaus ontvangen. We zijn namelijk net verhuisd, hebben net alles een beetje op orde en willen eigenlijk niet worden overladen met extra ‘rommel’, hoe goed bedoeld ook. Hoe omschrijf je dit zo netjes mogelijk, zonder mensen voor het hoofd te stoten? Kunnen we in plaats daarvan op het geboortekaartje vermelden dat we graag een cadeaubon van Prenatal willen?

Geen kraamcadeaus, wel bonnen

Beste Geen kraamcadeaus,

Geboortekaartjes moeten zo min mogelijk praktische aanwijzingen bevatten. Later is het niet leuk voor het opgegroeide kind om zijn geboortekaartje te bekijken waar dan op staat dat z’n ouders geen cadeaus wilden. Dat is net zoiets als een huwelijksaankondiging uit het archief opdiepen met de mededeling dat er beperkte parkeerruimte is. Dit soort huishoudelijke mededelingen moet op een apart blaadje. Niet op de aankondiging zelf.

Aanwijzingen voor wel of geen cadeaus kunnen niet op een subtiele manier worden medegedeeld, want de mededeling heeft nu eenmaal iets bedisselends en kieskeurigs in zich. Zeker in het geval van kraamcadeautjes, die toch zelden meer om het lijf hebben dan een simpel kleinigheidje. Waar u naar zoekt is een vriendelijke herformulering van: ‘Hou je rotzooi maar bij je’ of ‘We willen alleen XXX en verder niks.’ Het is moeilijk om daar een aardige draai aan te geven.

Het beste lijkt me dan ook om het hele onderwerp ‘cadeaus’ onvermeld te laten. Reken er maar op dat mensen bij een derde kind veel minder scheutig zijn met cadeaus dan bij een eerstgeborene. Ze weten best dat er dan veel minder behoefte is aan krikkemikken. U zult minder postpakketjes krijgen. Als mensen een afspraak willen maken om op kraambezoek te komen, kunt u zeggen dat ze niets mee hoeven te nemen. Mondeling klinkt dat minder onaardig dan op schrift. Die Prenatalbonnen loopt u zo mis, maar ach, u hebt toch al genoeg materie voor de baby?

Artikelen in Cadeaus, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Kitty schrijft

  Het lijkt mij zelf behoorlijk brutaal om uberhaupt iets te vragen. Zet dan maar liever in het kaartje: ” liever een gift aan een goed doel ” (voldoende onbemiddelde kindertjes in de hele wereld). Als je het toch al zo goed hebt!

  Het doet mij namelijk denken aan een vriendin die een aardigheidje kocht voor de aanstaande baby van haar vriendin… Dat werd niet op prijs gesteld, want ” het paste niet bij de kleuren van de kinderkamer “.

 2. neeltje schrijft

  Ik ben het helemaal eens met Kitty. Wees eens dankbaar dat een baby het hier zo goed heeft.

 3. Donna schrijft

  Ik heb een tijdje in de VS gewoond en daar is het heel normaal om een bij een online webshop een geboortelijst aan te maken.
  Dit kun je vervolgens op je geboortekaartje vermelden onder het kopje ‘geheel vrijblijvend’.
  Ik merk dat ik het persoonlijk zeer prettig vind om op deze manier een cadeau te geven. Vaak hebben de ouders een ruim aanbod gecreerd voor elk budget en heb je te keuze uit praktische en tierlantijntjes cadeaus.
  Ik merk trouwens ook dat deze trend ook in Belgie aan het oprukken is.Sommige HTML is toegestaan