Spring naar inhoud


Geen afspraken willen plannen

Beste Beatrijs,

Mijn vriend houdt er niet van om afspraken vooruit te plannen en zijn agenda hiermee lang van te voren vol te zetten. Ik begrijp en respecteer dit. Zijn familie plant ieder jaar aan het einde van de zomer een barbecue waar de hele familie bij aanwezig is. Mijn vriend wil deze datum niet van te voren vastleggen, maar door drukke agenda’s is het onmogelijk om dit spontaan te organiseren. Zijn familie wil graag dat hij erbij is en dat we compleet zijn bij deze barbecue. Ik vind het ook leuk om naar zo’n familiebijeenkomst te gaan en wil de datum dus vastleggen. Mag ik dit van hem vragen of moet ik zijn keuze respecteren, waardoor we een familiebarbecue niet kunnen plannen?

Liever spontaan

Beste Liever spontaan,

Uw vriend stelt zich erg rigide op door geen enkele afspraak te willen plannen. Het effect van zijn starheid is precies hetzelfde als van het dicht timmeren van je agenda en niet bereid zijn daarin te schuiven. Extreme spontaniteit (nooit iets van tevoren vast willen leggen) en extreme planmatigheid (alles vastleggen en daar niet van af willen wijken) demonstreert dat je geen onderscheid wil maken tussen belangrijke en onbelangrijke afspraken. Een jaarlijkse familiebijeenkomst móet wel op langere termijn worden georganiseerd om er zeker van te zijn dat zoveel mogelijk mensen aanwezig zullen zijn. Het is onzinnig om te weigeren zo’n datum vast te leggen. Misschien betekent uw vriends weigerachtigheid in dezen dat hij zo’n familiebijeenkomst onbelangrijk vindt. Bespreek dit met hem en vraag hoe hij ertegenover staat. Als hij de familiebarbecue leuk vindt, maar de datum nog steeds niet wil inplannen, moet u het zelf maar doen in uw eigen agenda. Tegen de tijd dat het zo ver is, kunt u hem eraan herinneren.

Artikelen in Familie.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marie schrijft

    Er zijn mensen die veel moeite hebben met afspraken ver vooruit maken, en waarbij het wél maken van deze afspraken een negatief effect heeft. Dan schieten ze in de stress of krijgen ze fysieke klachten. Mijn partner heeft dat ook. Ik ben zelf een planner en plan regelmatig dingen een jaar vooruit. Mijn oplossing is dat ik zelf de agenda beheer, en tegen de tijd dat er een afspraak aan zit te komen informeer ik mijn partner. Zo kan er toch gepland worden, maar zonder dat hij daar last van heeft. Als hij een keer zelf iets plant op korte termijn vraagt hij aan mij of de agenda leeg is die dag.Sommige HTML is toegestaan