Spring naar inhoud


Een platonische minnares

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik (begin veertig allebei) zijn twintig jaar getrouwd en we hebben drie kinderen in de basisschoolleeftijd. Mijn man heeft via zijn werk een vrouw leren kennen die ook een gezin met kinderen heeft. Ze werden verliefd. Ik was overdonderd, maar heb hem laten uitzoeken wat hij wilde. Ondertussen maakte ik het thuis extra gezellig. Zij wilde scheiden, maar mijn man zag vrij snel in dat hij zijn gezin niet wou verlaten. Hij zette een punt achter de relatie en de vrouw was ontroostbaar. Het is daarna nog een keer misgegaan, toen hij iets bij haar moest ophalen. Ze vindt het einde van de affaire zo erg dat ze nu een soul mate-vriendschap met hem wil beginnen. Het is een pittige dame met een hoge functie. Mijn man vindt het een hele leuke meid en is onder de indruk van haar werk en humor. Hij wil zo’n soort vriendschap wel proberen. Ik zie er niets in. Hoe zal ik me opstellen?

Man wil zielsverwant

Beste Man wil zielsverwant,

U reageerde heel beheerst en ruimhartig, toen u uw man zijn gang hebt laten gaan met zijn buitenhuwelijkse experiment. Uw houding verdient beslist een compliment! Vervolgens kwam uw man al snel weer terug van zijn escapade, want hij deinsde ervoor terug om zijn huwelijk en gezinsleven eraan te geven. Op zijn beurt is dat heel verstandig van hem.

Dit ís geen gewone vriendschap. Dat weet u, dat weet hij, en dat weet zelfs de minnares.

Daar moet het dan maar bij blijven, lijkt mij. U hebt een flinke klap geïncasseerd, uw man is op tijd bij zinnen gekomen. Het is niet raadzaam om deze affaire voort te zetten met andere middelen. Een soul mate-vriendschap is een onzinbegrip dat de minnares alleen maar uit de kast haalt omdat ze het niet kan uitstaan dat de verhouding afgelopen is. Uw man staat bij u in het krijt, omdat hij u willens en wetens pijn heeft aangedaan. Hij vraagt nu toestemming aan u om de verhouding op platonische basis voort te zetten. Zonder seks dus. Dit is een heilloze weg. Het leidt er alleen maar toe dat uw man en zijn voormalige minnares geestelijk gesproken aan elkaar vast blijven zitten en dat is nu net wat uw huwelijk niet kan gebruiken. Na zo’n buitenechtelijke episode is het van het grootste belang dat u en uw man weer nader tot elkaar komen en dat het vertrouwen opnieuw wordt opgebouwd. Daarvoor is het nodig dat uw man extra moeite voor u doet om de genegenheid en gezelligheid weer op peil te krijgen binnen het huwelijk. Het laatste wat hij moet doen is intieme afspraakjes plannen met zijn gewezen minnares onder het mom van vriendschap. Dit ís geen gewone vriendschap. Dat weet u, dat weet hij, en dat weet zelfs de minnares.

Vraag aan uw man of hij wil afzien van elk sociaal contact met haar. Vraag hem of hij haar wil duidelijk maken dat de relatie (in elke vorm behalve op strikt collegiaal niveau) definitief is afgelopen. Als uw man hiertoe niet bereid is, loopt uw huwelijk alsnog gevaar, en deze keer zou u weleens degene kunnen zijn die vertrekt (met medeneming van de kinderen). Er is maar zo veel dat u slikken kunt en op zeker moment is de grens bereikt.

Artikelen in Liefde en relaties, Vreemdgaan.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Kitty schrijft

    Als ervaringsdeskundige op het gebied van polyamorie, mijn mening: heel goed dat u uw man de ruimte heeft gegeven. Dit kan prima werken, als elke partij respect voor de rest van de partijen opbrengt en niemand opeist. Echter, ik krijg de indruk dat deze dame er echt op uit is uw man voor haarzelf op te eisen. Daar moeten u enzeker uw man niet op ingaan. Het beste is het contact te verbreken. Hoe vervelend/moeilijk dat ook is. Deze dame is er uiteindelijk op uit uw huwelijk en relatie van tussen u beiden kapot te maken.

  2. Richard schrijft

    Inderdaad, het is nu mooi geweest. U bent heel vrij geweest zijn zoektocht te accepteren. Dat is echt al heel wat. Nu bent u aan de beurt om eisen te stellen. En de ‘eis’ om nu duidelijk en beiden voor uw wensen te gaan is heel normaal. U staat in uw recht om een einde aan de vriendschap te vragen. Platonische vriendschappen na een affaire zijn moeilijk en het motief van de vriendin zijn duidelijk gericht om nog iets te proberen.Sommige HTML is toegestaan