Spring naar inhoud


Een passend oma-en-opa-cadeau

Beste Beatrijs,

We hebben vier kleinkinderen in de leeftijd tussen acht en een jaar. Bij verjaardagen geven we ze een passend oma-en-opa-cadeau: speelgoed, een leuk kledingstuk, een gadget of iets dergelijks. Als ze wat ouder zijn mogen ze als cadeau een dagje uit naar een bestemming naar eigen keuze, dierentuin of pretpark, desgewenst gecombineerd met een logeerpartij. Binnenkort wordt het vierde kleinkind twee jaar. Er is een overvloed aan speelgoed en kleding in huis. We dachten dus aan iets heel anders: een spaarpotje met een spaarrekening waarin het bedragje wat we gewend zijn te besteden. Moeten we nu voor de andere, oudere kleinkinderen ook een rekening openen? Ik heb het gevoel dat we, als er geld in het geding is, een mijnenveld betreden. Het laatste wat we willen is onenigheid tussen de kinderen. Hoe speel ik op safe?

Schenken of sparen?

Beste Schenken of sparen,

Ik denk niet dat het een goed idee is om bij wijze van verjaardagscadeau voor een kleinkind een bedrag op een spaarrekening te storten. Dat is een abstracte, administratieve handeling die geen betekenis heeft voor jonge kinderen. Voor een kinderverjaardag is een concreet cadeautje dat uitgepakt kan worden veel leuker.

U kunt natuurlijk altijd een spaarrekening openen voor de kleinkinderen als u die behoefte hebt, maar het is raadzaam om dit onafhankelijk van verjaardagen te doen. Het een heeft niets met het ander te maken. U hoeft niet eens tegen de (klein)kinderen te zeggen dát u een spaarrekening voor ieder hebt. Dat is voor als ze volwassen zijn en dan krijgen ze allemaal hetzelfde bedrag, dus daar hoeft geen ruzie over te komen. Intussen kunt u gewoon een cadeau blijven geven, als ze jarig zijn. Het hoeft geen enorm cadeau te zijn. Voor een jong kind van onder de tien is het niet zo moeilijk om iets leuks te vinden en vaak hebben ze ook duidelijke wensen. Het doet er niet toe dat hun huis al vol ligt met spullen. De ouders moeten af en toe orde scheppen en dingen weggooien. Vanaf een jaar of tien wordt cadeaus geven moeilijker, omdat kinderen niet meer in speelgoed zijn geïnteresseerd of ingewikkeld te achterhalen computerparafernalia verlangen. Dan kunt u heel goed geld geven, bijvoorbeeld 20 euro, waar ze zelf iets van kunnen kopen of wat ze zelf kunnen sparen. Een dagje pretpark/ dierentuin kunt u ook beter loskoppelen van verjaardagen. Dat kan net zo goed met meer kleinkinderen tegelijk, net als het logeren trouwens dat ook buiten verjaardagen om kan plaatsvinden.

Artikelen in Cadeaus, Grootouders en kleinkinderen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Anetje C schrijft

    Geef een boek dat de ouders kunnen voorlezen.

  2. Gerda schrijft

    Dagje dierentuin/pretpark doe je als oma of opa gewoon als het uitkomt met school , de ouders , het weer enz. . Het is leuk om vrij regelmatig iets met de kinderen te doen , dat doen grootouders en zo krijgt u een band ! Het is geen ( 1x p/j ! ) verjaars kado . Uitjes hoeven ook niet duur te zijn , speeltun , koekjes bakken , genoeg activiteiten voor de achtjarige . Die van 1 jaar is een pukkie die knuffels en aandacht met een spelletje ofzo waarschijnlijk het leukste vindt ..Zoals Beatrijs al zegt , geld komt later als ze meer met electronica en computers hebben . Veel plezier met de kinders !Sommige HTML is toegestaan