Spring naar inhoud


Een lastig te weigeren aanbod

Beste Beatrijs,

Mijn schoonmoeder wordt volgend jaar 70 en wil dat vieren met een week in een all inclusive resort op Mallorca met haar kinderen, aanhang en vier kleinkinderen. Ze verheugt zich hier enorm op omdat ze dergelijke vakanties nooit meer maakt. Een paar jaar geleden is haar man overleden. Hoewel wij haar genereuze aanbod vanzelfsprekend waarderen, hebben wij onze twijfels vanwege ons principiële besluit om niet meer te vliegen. Bovendien zouden wij zelf nooit kiezen voor dit type vakantie. Moeten wij blij zijn met het aanbod en onze bezwaren laten varen of toch aansturen op iets anders?

Frivool vliegreisje

Beste Frivool vliegreisje,

Het eenvoudigste lijkt het om de uitnodiging van uw (schoon)moeder blijmoedig te accepteren. Ja, het is tegen uw principes en u ziet niets in een vakantie op Mallorca, maar het is een gemeenschappelijke familieactiviteit, waarmee u uw (schoon)moeder een groot plezier kan doen. Voor uzelf kunt u het vliegen verkopen als: eens moet de laatste keer zijn. De kleinkinderen zullen het vast naar hun zin hebben en zullen kunnen terugkijken op een geweldige vliegvakantie met de hele familie die anders is dan de vakanties die ze normaal hebben. Een eenmalige ervaring om te koesteren! Dit vliegreisje zal de planeet vast niet over de rand van de ondergang duwen. Het zich verplaatsen per vliegtuig kan alleen geleidelijk worden uitgefaseerd, maar er zullen zich altijd gelegenheden voordoen, waarbij er (tot ieders heimelijke plezier) niet aan vliegen te ontkomen valt.

Artikelen in Familie, Reizen, Verjaardag.

Gelabeld met .


8 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Henna schrijft

  Uw bezwaren tegen vliegreizen begrijp ik volkomen, ik heb ze ook, maar uitzonderingen bevestigen de regel en eens in de zoveel jaar maken we een grote reis, cruisen of vliegen.
  In dit geval zou ik ook zo’n uitzondering maken en er samen met veel plezier op terugkijken, later. Een resort zou ik zelf ook niet kiezen, maar deze gelegenheid is bijzonder met elkaar en uw schoonmoeder, dus doen. Men krijgt op het eind van zijn leven spijt van alle dingen die men niet heeft gedaan..en veel minder die men wél deed.

 2. NMD schrijft

  Hoe luidt het gezegde: familie en vis blijven 3 dagen fris….

  Ik vind dat je dit verzoek mag weigeren. Een week all-inclusive incl vliegen klinkt voor mij als een ware nachtmerrie, laat staan met gezelschap dat je niet zelf kiest. Meteen duidelijk zijn dat je dit aan je voorbij laat gaan. Als schoonmoeder graag op vakantie wil, zou je kunnen kijken naar geschikte reizen voor haar en bijvoorbeeld aanbieden haar daarbij te helpen (boeken, naar vliegveld brengen etc). Met jullie hulp kan zij doen wat ze graag wil en kunnen jullie passend haar verjaardag vieren.

 3. Martijn schrijft

  En als je heel principieel wilt zijn: Thalys naar Parijs, TGV naar Barcelona (aankomst rond 21:30), boot naar Mallorca (aankomst 6 uur ’s ochtends).

  Kost 21kg CO2 pp (in plaats van rond de ~120kg door te vliegen). Die 100kg CO2 kan je ook besparen door een paar kilo vlees te vervangen door een plantaardig alternatief.

 4. Wil schrijft

  Je kunt overwegen om de rest van de genodigden te polsen of zij wel gecharmeerd zijn van dit idee. Misschien zijn er wel meer mensen die liever dichter bij huis blijven.
  Wat is er op tegen om als alternatief een week op een vakantiepark te boeken dat zonder een vliegreis te bereiken is?
  Wat je bespaart op de reiskosten kan gebruikt worden om andere activiteiten te bekostigen. Met een beetje diplomatie kun je schoonmoeder een mooie week bezorgen zonder dat je jouw principes geweld moet aan doen.
  Als je echter de enige blijkt te zijn die moeite heeft met de vliegreis, dan zul je toch even je principes moeten laten varen om geen spelbreker te zijn.

 5. Wouter schrijft

  Heel goed antwoord van Beatrijs. Mijn families van beide kanten doen om het jaar een familieweekend met alle nakomelingen van opa en oma, en dat is altijd reuze gezellig, en de omgeving waar dat gebeurt is echt bijzaak. Een all-inclusie resort klinkt inderdaad niet erg aantrekkelijk, maar de aanwezigheid van de familie maakt een wereld van verschil met wanneer je er alleen met je eigen gezin zou zijn. Dat “principiele” bezwaar kunnen ze maar beter niet als excuus gebruiken om niet mee te gaan. De familie zal het echt niet waarderen dat ze de onmeetbaar kleine invloed van dit ene vluchtje dat toch al vliegt, met of zonder dit ene gezin, op “de planeet” van groter gewicht vinden dan het grote plezier dat ze hun eigen eenzame oude moeder doen. Als ze niet meer willen vliegen voor hun zelf geplande vakanties is dat natuurlijk prima.

 6. Cora schrijft

  1800 km met de auto vanaf Utrecht. Bij Barcelona pakt u de Veerboot naar Mallorca en er komt geen vliegtuig aan te pas. Bijkomend voordeel, u heeft uw auto bij de hand om op Mallorca ook eigen activiteiten te ontplooien die meer in lijn liggen met uw type vakantie.

 7. Teun schrijft

  Alternatieven zijn voor gaan:
  -Als u tijd genoeg hebt maakt uw gezin een reis per trein naar Barcelona en verder met de boot naar Mallorca. (let op de veerboten hebben een 7 keer hogere CO2 uitstoot per passagierskilometer dan vliegtuigen, veel effect heeft het dan niet)
  -U koopt u schuldgevoel af door 100 euro per gezinslid te doneren aan een goed doel dat zich inzet voor een beter klimaat.

 8. Teun schrijft

  Je vraagt wel veel van je familie als je ze vraagt helemaal naar Spanje mee te gaan.
  In mijn eigen kring heb ik gezien dat dit tot familie-ruzie kan leiden als de neuzen niet dezelfde kant op staan.
  De schoonmoeder volgt niet de etiquette, door iedereen te verzoeken mee te gaan.

  Overigens:

  De veerbootafstand Barcelona-Palma de Mallorca is 200 kilometer.
  De CO2 uitstoot per passagierkilometer is 1,4 kilogram de kilometer.

  De vliegafstand Amsterdam-Palma de Mallorca is 1400
  De CO2 uitstoot per passagierkilometer is 0,2 kilogram de kilometer.

  Voor het symbolische gevoel kunt u met de trein/auto/boot gaan, in werkelijkheid is er geen verschil.

  bron: http://www.CO2emisiefactoren.nlSommige HTML is toegestaan