Spring naar inhoud


Een jong uiterlijk

Beste Beatrijs,

Mijn vrouw is 80, maar ziet er uit als een zestiger. Speling der natuur. Door dat jonge uiterlijk wordt ze regelmatig in verlegenheid gebracht. Ze heeft een goede vriendin die even oud is, maar er wel degelijk uitziet als 80. Onlangs vergezelde mijn vrouw haar vriendin naar een damesmodezaak. Na het passen van vele kledingstukken kon vriendin maar moeilijk tot een beslissing komen. Daarop zei de verkoopster tegen mijn vrouw: ‘Uw moeder heeft gelijk dat ze er de tijd voor neemt.’ In een ziekenhuis, waar mijn vrouw een andere vriendin ging bezoeken, werd zij ook al voor dochter aangezien. Mijn vrouw vindt dat pijnlijk en zegt dan meestal dat de ander niet haar moeder maar een vriendin is, maar het effect is dat iedereen zich ongemakkelijk voelt. Hoe valt dergelijk ongemak te vermijden en wat is een goede reactie voor mijn vrouw?

Verkeerd beoordeeld

Beste Verkeerd beoordeeld,

Mensen kunnen hun eerste indrukken beter voor zich houden. Stel een oude man loopt gearmd met een jonge vrouw over straat. De jonge vrouw kan zijn dochter zijn, een nichtje, zijn echtgenote of zijn geheime maîtresse. Anderen die het tweetal zien kunnen gissen wat ze willen, maar ze kunnen hun vermoedens beter niet uitspreken, althans niet vis-à-vis het stel. Er bestaat nu eenmaal een gerede kans dat ze ernaast zitten. Hetzelfde geldt voor uw jong ogende echtgenote en haar vriendinnen die telkens weer voor haar moeder worden aangezien. Degene die gezien en vervolgens in een categorie wordt geplaatst is nooit de oorzaak van de ongemakkelijke situatie. De schuld ligt altijd bij degene die een overhaaste conclusie heeft getrokken. Verpleegkundigen, verkopers, passanten enzovoort moeten dat gewoon niet doen.

Uw vrouw hoeft zich dus niet ongemakkelijk te voelen en haar leeftijdgenoten die voor haar moeder worden aangezien ook niet. Een simpele correctie, zoals uw vrouw ook gedaan heeft, is voldoende. Het ongemak is volledig voor rekening van degene die te snel was met beoordelen. Om de schaamte niet verder erin te wrijven is het handig als uw vrouw of de vriendin snel de draad van de oorspronkelijke uitwisseling weer opvat. Zand erover en ter zake, alsof er niets gebeurd is.

Artikelen in Het publieke domein, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Els schrijft

  Ik maak dat ook vaak mee. Mijn zus word als mijn moeder aangezien. Gelukkig was mijn zus toen niet aanwezig. Twee keer heb ik het meegemaakt met een vriendin, ik maak dan meestal de opmerking, ” je mag wel eens een nieuwe bril opzetten”.

 2. Marja schrijft

  Bij mijn moeder en tante gebeurde dat ook regelmatig
  Gewoon het spel meespelen.
  De verkoopster zei bv : die jurk staat uw moeder goed.
  Zei mijn tante. Ja …ik denk dat pa hem ook heel mooi zal vinden.Sommige HTML is toegestaan