Spring naar inhoud


Aangesproken op uiterlijk

Beste Beatrijs,

Het overkomt mij nogal eens dat mensen mij aanspreken op mijn uiterlijk.

Zo lang als ik mij kan herinneren heb ik wallen onder mijn ogen. Er is natuurlijk wel sprake van wisselingen in de ernst, afhankelijk van mijn nachtrust en de hevigheid van mijn allergie voor huisstof, bomen en grassen. Maar ik vind het heel erg onbehoorlijk dat soms zelfs volslagen vreemden mij aanspreken: ‘Slecht geslapen?’, ‘Wat zie je er moe uit!’, ‘Daar kan je wat aan laten doen, hoor!’

Ik vind dat heel vervelend en heb verschillende manieren van reageren: negeren of over iets anders beginnen. Of ik zeg: Ik vind het heel vervelend dat je dit zegt, ik zeg toch ook niet tegen mensen ‘wat zie je er rot uit of wat zit je haar slecht of zou je niet eens aan de lijn doen’?

Is het nu flauw van me dat ik me zo erger aan deze warme betrokkenheid van de medemens of is het onbehoorlijk iemand aan te spreken op de wallen die zij heeft?

Fitter dan ik eruit zie

Beste Fitter dan,

Men moet de mensen niet op hun uiterlijk aanspreken, tenzij in complimenteuze zin. En dat alleen bij uitzondering. Want sommige mensen gebruiken het zinnetje ‘Je ziet er goed uit!’ als een standaard conversatie-opening, en van dat soort geslijm wordt ook niemand wijzer. Wat men u toevoegt is irritant, omdat u zelf ook wel weet hoe u eruit ziet. U zou de ironische respons kunnen overwegen: ‘Dankjewel, hoor! Daar kikker ik helemaal van op!’ Of met gelijke munt terugbetalen: ‘Hallo! Zelf maak je ook niet zo’n florissante indruk!’ Maar dat is allemaal erg vermoeiend, en leidt tot vruchteloze discussies over hoe erg het is en wat er allemaal wel of niet verholpen kan worden, en daar hebt u natuurlijk ook geen zin in.

Het best in zo’n geval is, denk ik, misten. Dus vaagjes voor u uitkijken alsof de opmerking langs u heen gaat. ‘Ja, ja’ mompelen, alsof u met uw gedachten heel ergens anders bent. En vervolgens meteen maar ter zake komen of over iets anders beginnen, zoals u nu ook al doet. Maar onbehoorlijk blijft het, die ongevraagde kritiek. Laten we hopen dat de mensen die u lik op stuk hebt gegeven zich in het vervolg zullen bedenken voordat ze met hun ongevraagde commentaar komen.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Taalgebruik.

Gelabeld met , , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan