Spring naar inhoud


Een bevoogdend verzoek

Beste Beatrijs,

Af en toe nodigen we een bevriend stel uit voor een gezellig samenzijn. Soms voor een etentje, soms voor alleen een drankje bij ons thuis. Laatst belde de vriendin op met het verzoek of wij haar man alleen alcoholvrije dranken willen aanbieden omdat hij, naar haar zeggen, alcohol niet goed verdraagt. Wij hebben hier moeite mee. Wij bieden onze gasten een scala aan drankjes aan, zowel met als zonder alcohol en laten de keus aan hen. Bovendien drinken we zelf wel een biertje of een glas wijn. Het zou toch vreemd zijn om dat onze gasten niet aan te bieden?

Voor jou een maltbiertje

Beste Voor jou een maltbiertje,

Inderdaad: wat uw vriendin vraagt kan niet. U kunt als gastheer/-vrouw niet één gast uitsluiten van de alcoholische drankjes die geschonken worden en voor hem bepalen dat hij een kopje thee kan krijgen. Als de man een alcoholprobleem heeft (of zijn vrouw vindt dat), is dat in de eerste plaats iets waar zij onderling een strategie voor moeten bepalen. Het is niet de bedoeling dat de vrouw achter de rug van haar man om met u bekokstooft dat u hem voortaan uitsluitend van non-alcoholica voorziet. Als hij geen alcohol wil, kan hij dat zelf meedelen.

Als er een probleem is met alcohol en het bevriende stel ziet er samen vanaf om nog langer te drinken, kunnen ze dat tegen u zeggen en dan zou het attent zijn als u als ontvangende partij aanbiedt om de hele bijeenkomst alcoholvrij te houden, voor alle vier aanwezigen dus (dit kan niet als er ook nog andere gasten zijn). Maar u kunt uw vriend niet behandelen als een onmondige die buiten zijn medeweten en buiten zijn instemming uitgesloten wordt van de gebruikelijke gastvrijheid. Dat kunt u ook prima uitleggen aan zijn vrouw.

Artikelen in Eten en drinken, Verslavingen, Visite.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Sabina schrijft

    Ik weet niet of het hier gaat om iemand met een alcoholprobleem, maar als iemand bij me komt met een alcoholprobleem, dan schenk ik geen alcohol die avond. Zo simpel is het. En dan ook geen boeuf bourguignon gestoofd in rode wijn, of een wittewijnsaus, ofzo. Geen alcohol is geen alcohol. Vind het een kleine moeite, zo’n avondje zonder wijn moet uw man en u toch ook wel lukken?

  2. Suzanne schrijft

    @Sabina: het punt is, denk ik, dat het achter de rug van die man om gevraagd wordt. Zou hij het niet gek vinden als hij zomaar ineens, als enig in het gezelschap geen alcohol aangeboden krijgt? Want dat is wat de schrijver/schrijfster aangeeft.Sommige HTML is toegestaan