Spring naar inhoud


Dochter brandt echtgenoot af

Beste Beatrijs,

Wij hebben drie volwassen kinderen en het is ons opgevallen dat onze oudste dochter de laatste tijd haar man in het openbaar nogal afbrandt, als ze vindt dat hij iets verkeerd heeft gedaan. De andere twee kinderen hebben dit ook gemerkt. Iedereen geeft zijn eigen relatie vorm – dat willen wij vanzelfsprekend respecteren – maar wij voelen ons er oncomfortabel bij en maken ons ook wel zorgen over hun toekomst. Hoe moeten we hierop reageren? We zouden het heel vervelend vinden als dit gesprek nooit gevoerd zou zijn en hun relatie hierop spaak loopt.

Openbare onenigheid

Beste Openbare onenigheid,

Praat hierover met uw dochter. Onder vier ogen, dus een gesprek tussen moeder en dochter zonder haar man. Ook niet met uw man en uw andere kinderen erbij, want dat is bedreigend voor uw dochter, alsof de hele familie achter haar rug om over haar heeft gesproken. Dat ís ook gebeurd, maar dat kunt u beter in het midden laten.

Zeg tegen uw dochter: ‘Het is mij (dus niet: ‘ons’ – spreek altijd in de ik-vorm) opgevallen dat jij met enige regelmaat dit en dat doet of zus en zo praat tegen je man (geef duidelijke voorbeelden). Ik voel me daar plaatsvervangend onprettig bij en vroeg me af of het wel goed met jullie gaat.’ Hopelijk weidt ze hier dan een beetje over uit en kunt u er een gesprek over voeren zonder dat ze meteen in de gordijnen klimt.

Artikelen in Liefde en relaties, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Wil schrijft

  Als een partner de andere partner vernederd op een manier die derden onmiddellijk in de smiezen hebben, dan kun je praten als Brugman, maar dan zit er iets fundamenteel fout in de relatie. Dat kan zelfs met een goedbedoeld gesprek tussen ouder en partner niet opgelost worden.
  Hopelijk hervind de geplaagde partner zijn ruggengraat en geeft hij een weerwoord met als opties om de relatie te herstellen of the beëindigen.
  Ervaring in deze zaken leert echter dat niemand zit te wachten op een herstel van een relatie die gepaard gaat met belediging en moreel geweld.
  De ouders doen er beter aan om de waarheid onder de ogen te zien en te erkennen dat hun dochter een gewelddadige feeks is die er plezier in schept om haar partner voor iedereen te vernederen. Hoe ze daar verder mee omgaan hangt af van hun overtuiging hoe je mensen behandeld.
  Als ouder hebben zij in elk geval duidelijk gefaald als hun dochter denkt dat zij alle recht heeft om haar partner en plein public te vernederen.

 2. Floria schrijft

  Beste Wil, ik weet niet wat u gelezen heeft, maar ik zie toch duidelijk staan dat het deze ouders en de andere kinderen is opgevallen, dat de oudste dochter “de laatste tijd” haar man in het openbaar nogal afbrandt. Daaruit concludeer ik, dat ze dat tot een paar weken of maanden geleden niet deed. Dat is de reden, dat ik in die dochter geen gewelddadige feeks zie die er plezier in zou scheppen om haar partner voor iedereen te vernederen, maar een vrouw waar wat mee is. Het lijkt me duidelijk dat de rest van de familie niet weet wat er aan de hand is. De lijst met mogelijke oorzaken is schier eindeloos en het stellen van allerlei diagnoses over haar persoonlijkheid en die van haar man en het vormen van meningen over de opvoeding, die ze genoten heeft, lijken mij voorbarig. Het lijkt mij verstandig dat de ouders (of één van de andere kinderen) proberen te achterhalen wat er aan de hand is en eventueel te helpen.
  Ik ben het dus eens met het advies van Beatrijs.

 3. Ineke van Alphen schrijft

  Je kunt ook best zeggen als dochter dit doet dat je de sfeer gezellig wilt houden.Sommige HTML is toegestaan