Spring naar inhoud


Boeren en winden in het theater

Beste Beatrijs,

Laatst zaten wij in een zaaltje te wachten op een voorstelling, toen mijn buurman klaagde dat hij zich niet lekker voelde. De vrouw met wie hij gekomen was stelde voor om even naar de hal te gaan, maar daar had hij geen oren naar. Hij dacht dat het eten verkeerd viel. Toen de voorstelling begonnen was, hoorde ik hem boeren en winden laten. Er hing een vieze geur om hem heen. Mag je in dit geval iemand verzoeken om weg te gaan? Voor mij heeft het zeker het eerste half uur van de voorstelling verpest.

Wilt u weggaan alstublieft?

Beste Wilt u weggaan alstublieft,

In een openbare ruimte kunt u een buurman pas verzoeken om te vertrekken, als hij begint te braken. Zolang het bij boeren of winden blijft, kunt u beter zelf ergens anders gaan zitten.

Artikelen in Het publieke domein, Theater en concertzaal.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Wil schrijft

  Bevind ik mij plotseling in een omgekeerde wereld?
  Mijn ouder hebben mij altijd geleerd dat ik mij dien terug te trekken als boeren en winden de overhand nemen.
  Zoals zij het zeiden:”Alleen proleten zijn trots op boeren en winden, mensen die enigszins beschaafd zijn, kunnen die alleen maar onbeschoft vinden.”

 2. Lilith schrijft

  Ik had dat eens bij een uitje, een lactose-intolerante man die persé de slagroomtaart wilde i.p.v. de appeltaart.
  Geen probleem in het restaurant en de hal en de winkel erna, maar op de terugweg waren zijn windjes nóg niet over en in de auto was het niet te harden. Ik heb zonder iets te zeggen het raam opengedaan en gewacht tot we thuis aangekomen waren.
  Later flikte hij het nog een keer, tijdens hetzelfde uitje en toen heb ik geregeld dat ik met een ander terugreed. De groep kwam ons op de parkeerplaats weer opzoeken en aan de gezichten te zien had ik een goede keus gemaakt.

 3. Jacqueline schrijft

  Oei, ik begrijp de reactie van Beatrijs wel: die is etiquette-gewijs, vast de verstandigste. Maar mag je de boerende en winden-latende persoon echt niet even beleefd vragen om zijn gassen ergens anders los te laten (uiteraard in nettere bewoordingen, zoals: sorry meneer, zou het u niet helpen om toch even de ruimte te verlaten, zoals uw parner al voorstelde?) Voor mij zou de voorstelling ook totaal verpest zijn en je kan niet altijd zomaar een andere stoel zoeken. Al dan niet demonstratief opstaan en een andere plek zoeken lijkt me een minstens even duidelijk signaal…. is netjes vragen dan niet beter?

 4. Cat schrijft

  Ik ben het helemaal eens met Jacqueline, je kunt vaak geen kant op in het theater en eigenlijk vind ik het ook de omgekeerde wereld! Deze persoon verpest uw zintuiglijke ervaring en kiest ervoor om zijn ongemak tot uw ongemak te maken Dan mag je zeker aangeven dat het advies van zn partner wellicht een goed idee isSommige HTML is toegestaan