Spring naar inhoud


Coronafraude

Beste Beatrijs,

Een goede vriendin van mij weigert zich te laten vaccineren en heeft daarvoor een veelheid van redenen. Wel heeft zij de QR-code van een gevaccineerde vriendin geprint om toch in cafés en restaurants terecht te kunnen. Ik heb grote moeite met dit gedrag, omdat zij in mijn beleving niet de consequenties wilt aanvaarden van haar keuzes. Ze is hier niet echt op aanspreekbaar. Tegelijk vind ik het ook lastig om haar als vriendin te laten vallen. Hoe kan ik hiermee het beste omgaan?

Een vals vaccinatiebewijs

Beste Een vals vaccinatiebewijs,

Sommige mensen gaan door roeien en ruiten om vast te houden aan hun eigen overtuiging en tegelijk te doen alsof ze zich houden aan de maatregelen van de overheid. Wat uw vriendin doet (een QR-code van iemand anders uitprinten en zich op die manier toegang verschaffen tot de horeca) is regelrechte fraude. Als ze hierop betrapt wordt, krijgt ze een fikse boete. In Duitsland komt er zelfs gevangenisstraf te staan op vervalste QR-codes.

U kunt hier natuurlijk uw mening over geven tegen uw vriendin. U kunt zeggen dat u dit gedrag niet oké vindt en dat u ook niet bereid bent om haar spelletje mee te spelen en met haar naar cafés, restaurants of theaters te gaan. U hoeft haar niet als vriendin te laten vallen. U kunt met haar afspreken, zoals u dat met andere ongevaccineerden zou doen: buiten voor een wandeling of thuis op gepaste afstand met een afhaalmaaltijd. Als u beducht bent voor besmetting, kunt u vragen of ze een zelftest wil doen van tevoren, al moet u er rekening mee houden dat ze dat niet nodig vindt, dan wel dat ze hier ook over zal liegen.

Artikelen in Corona, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


11 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Ton schrijft

  Dit lijkt me heel akelig. Ik prijs mezelf gelukkig dat mijn directe omgeving er hetzelfde over denkt als ik, iedereen laat zich vaccineren, probeert zich zo goed mogelijk aan de maatregelen te houden en er ontstaan geen verhitte discussies. Op Facebook zijn er wel wat vagere kennissen die er totaal anders over denken, mocht ik hen in de toekomst ontmoeten dan zal toch wel een beetje ongemakkelijk zijn, omdat ik ook met hen in discussie ben gegaan.

  Het is een goed advies van Beatrijs om activiteiten te doen waarvoor die QR-code niet nodig is. Als de vriendin erop blijft staan om iets te bezoeken waar ze vervolgens fraude pleegt, dan is het nog maar de vraag of haar de vriendschap wel wat waard is. Blijkbaar vindt ze het dan belangrijker om de wet te overtreden dan de vriendschap te koesteren.

 2. Martijn schrijft

  Beatrijs is nog mild in haar afkeuring. Ze noemt het ‘spelletje’, maar wat deze vriendin doet is valsheid in geschrifte. Dat is een misdrijf waar gevangenisstraf op staat tot maximaal 6 jaar. Ik zou met zo’n vriendin/vriend niet meer om willen gaan en zou zelfs overwegen om aangifte te doen, omdat ze met haar handelwijze ook anderen schaadt.

 3. Marc schrijft

  “ U kunt met haar afspreken, zoals u dat met andere ongevaccineerden zou doen: buiten voor een wandeling of thuis op gepaste afstand met een afhaalmaaltijd.”

  Ik neem aan dat Beatrijs hier bedoelt “zoals u met andere mensen zonder QR-code om zou gaan”. Anders zet ze hier ongevaccineerden weg als gevaarlijke mensen waar je gepaste afstand van moet houden en die je beste buiten treft. In tegenstelling tot gevaccineerden.

  Als ze het bedoelt zoals hier letterlijk staat, dan is het bijzonder kwalijke haatzaaierij. Dit staat los van het gegeven dat een valse QR code laakbaar is.

 4. Kas schrijft

  Iemand die op deze manier anderen bewust in gevaar brengt? Je hoeft haar niet te laten vallen, maar zou een vriend 9f vriendin van mij dit doen heb ik écht geen behoefte meer aan due vriendschap. Liever kwijt dan rijk.

 5. Frans schrijft

  Het is niet ‘weigert zich te laten vaccineren’, maar het is ‘kiest ervoor zich niet te laten vaccineren’. Vrije keuze, weet u nog wel! Het is begrijpelijk dat de vriendin niet wil voldoen aan het regime dat onredelijke voorwaarden stelt aan haar keuze. Maar wat zij doet blijft in strijd met de wet en de regels. De mogelijke gevolgen zijn voor haar, niet voor u. Overigens, zij kan zich ook laten testen voor een QR-code en zelfs (als zij ‘ernstig ontregeld’ raakt door het testen) een beroep doen op vrijstelling (artikel 6.3 Wet Publieke Gezondheid). Dat is allebei wel legaal. Laten we hopen dat de uitsluiting van QR-ongedocumenteerden snel stopt. Ongevaccineerden zijn niet ziek, vies, amoreel, gevaarlijk of zo. Zij hoeven ook niet te vertellen of zij gevaccineerd zijn of niet. Het zou jammer zijn als u de vriendschap alleen om deze reden zou stoppen, zoek – zoals Beatrijs aanraadt – een passende vorm.

 6. sc schrijft

  Ja, dat is fraude. Maar al die 2 of 3 maal gevaccineerden en geboosterden zijn nog steeds besmettelijk en de gebruikelijke testen zijn niet echt betrouwbaar, evenals de sterftecijfers. Daarom is 2G idioot. Als je echt zeker wil zijn, dan zou je voor 1G moeten gaan, met natuurlijk bijna gratis om de haverklap testen.

 7. Bernard schrijft

  Ik denk dat ik het qua Corona niet eens ben met Beatrijs maar het siert haar dat ze reacties met verschillende meningen toestaat. Wat betreft die vriendin, ik vind het niet meer dan menselijk dat ze nog gewoon allerlei activiteiten wil ontplooien zoals ieder normaal mens. Voor mij zou het gemakkelijk zijn om een valse QR code te krijgen maar ik weiger mee te doen aan deze uitsluiting, ook met een valse QR code doe je mee aan het systeem. Ik zie het als een illegale inperking van mijn grondrechten waaraan ik niet wil meewerken. Feit blijft wel dat er een gigantische polarisatie is die naar mijn mening gestimuleerd wordt door de overheid. Als ik briefschrijfster en vriendin was zou ik een brug behouden. Menselijke relaties en de maatschappij zijn gebaat met enige mildheid. Cohesie is belangrijk. Mijn vriendin is wel geprikt en we hebben geen enkel probleem in onze verstandhouding en ze accepteert dat we een heleboel dingen niet meer samen kunnen. Zo kan het ook.

 8. Gert Jan van Harten schrijft

  Ik kan me wel vinden in wat de voorgaande schrijver schrijft. Een vriendschap opzeggen vanwege vermeend laakbaar dan wel illegaal handelen klinkt als een moreel leeg gebaar. Ik zie de logica er niet in, als iemand een blikje steelt uit de AH, maakt dat zijn of haar berichtjes toen je in de put zat dan opeens besmet? Zijn zijn of haar grapjes opeens niet meer grappig? Laat iemand vooral imperfect zijn zou ik zeggen.

 9. Kath schrijft

  Ik woon in het buitenland. Op bezoek bij vrienden in NL kreeg ik covid. Op de 5e dag na herstel zou ik bij een andere vriend op bezoek gaan. Dat was een eerder geplande afspraak. De covid niet, uiteraard. Aan de vriend de keuze gelaten of ik wel of niet zou komen. 5e dag was niet volgens de regels. De vriend cancelde de afspraak. Ik respecteerde die beslissing. De vriend vond het zo moeilijk om te kiezen tussen de regels en mijn bezoek dat hij steeds onaangenamer tegen mij werd. Ik liet de keus bij hem. Ik heb hiervan geleerd dat ik me het beste voel om me zoveel mogelijk aan de voorgeschreven regels te houden en daar zelf verantwoording voor te nemen. In mijn eigen woonomgeving kom ik regelmatig ongevaccineerden tegen. Ik zoek het niet op en kan het lang niet altijd vermijden. Het doet me denken aan het liedje van Robert Long: ‘en dat is allemaal angst’. Angst voor besmetting, bang om nee te zeggen, angst om iets te doen of te laten. Je kunt aan zoveel doodgaan. Ik wens ons toe dat we de hysterie rond dit virus relativeren. Wel serieus nemen met de realisatie dat we met z’n allen in dit schuitje varen en dat elkaar steunen meer op z’n plaats is.

 10. Sim schrijft

  Gisteren zag ik in de supermarkt een oudere mevrouw een ornament uit een kerststukje stelen. Ze zag dat ik haar zag en legde het terug (om het later nog te pakken).
  Laat je vriendin weten dat je hier moeite mee hebt. Het is het van twee walletjes eten wat irritant is (en gevaarlijk). Als je dat hebt gedaan dan is er verder niets wat je eraan kunt doen. Tenzij je haar wilt aangeven bij de politie. Ga niet met haar naar situaties waar je een QR code moet tonen of waar je besmet zou kunnen worden door haar zou ik zeggen. Verder is het haar leven en haar beslissing om zich zo op te stellen, net zoals die mevrouw in de supermarkt.

 11. Bert Krus schrijft

  Uw vriendin gedraagt zich bijzonder immoreel. Als ongevaccineerde probeert zij de samenleving wijs te maken dat ze wel gevaccineerd is, teneinde de consequenties van haar eigen keuze te ontlopen. Ze speelt dus met de gezondheid van anderen. Ik zou niet om kunnen gaan met een dergelijk moreel verrot persoon.Sommige HTML is toegestaan