Spring naar inhoud


Concertgangers walmen

Beste Beatrijs,

Mijn vrouw en ik zijn geabonneerd op een serie concerten in het Concertgebouw. Al een aantal jaren met plezier zitten we op dezelfde plaatsen met ‘goed gehoor en uitzicht’. Dit seizoen kwamen er nieuwe abonnees naast ons zitten die zich, onverwacht netjes, zelfs even voorstelden. We knikken nu vriendelijk even naar elkaar. Wat wij minder waarderen is dat zij om het avondje uit te completeren, vooraf ergens gaan eten, waarschijnlijk ruim overspoeld met wijn, zodat wij tijdens het concert worden geconfronteerd met een eetcaféachtig geurenpalet. De man van het stel is bovendien zwaarlijvig, ademt zwaar en past nauwelijks in zijn stoel, waardoor wij ook nog eens een armleuning missen. Wij blijven vriendelijk knikken, maar weten niet goed hoe we dit op assertieve wijze moeten aanpakken.

Geteisterd door alcoholwalm en dikte

Beste Geteisterd door,

U vraagt zich af of er een manier bestaat om uw Concertgebouwburen duidelijk te maken dat zij a.) van tevoren geen wijn mogen drinken en niet mogen eten (en zeker niets met knoflook!) en b.) dat de man van dit echtpaar zich nu toch echt spoorslags bij de Weight Watchers moet aansluiten of bij ‘Overeaters Anonymous’, omdat u recht hebt op uw armleuning. Het liefst zou u deze boodschappen ook nog op een assertieve manier overbrengen. Ik moet u teleurstellen. Er is geen manier te bedenken waarop u uw buren dit voor kunt houden, zonder ze ten diepste te beledigen, en zonder dat zij u voor de rest van de concertenserie elke keer met ijzige blikken zullen begroeten.

Leg uw ene arm in uw schoot, concentreer u op de muziek, drink van tevoren zelf ook een glaasje wijn (scheelt echt in het ervaren van hinderlijke alcoholwolken – je hebt er ineens een stuk minder last van) en vraag voor het volgende seizoen andere plaatsen aan.

Artikelen in Eten en drinken, Het publieke domein.

Gelabeld met , , , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan