Spring naar inhoud


Commentaar op overgewicht

Beste Beatrijs,

Ik (man, zestiger) krijg regelmatig van mijn omgeving te horen dat mijn buik te dik is. Het klopt dat ik overgewicht heb, maar het is heel moeilijk om een goed dieet te vinden en mijn eigen grenzen te bewaken, wanneer het om afslaan van zoetigheid of alcohol gaat. Ik doe mijn best om af te vallen, maar zie voorlopig weinig vooruitgang. Ik vind het vervelend dat mensen hun mening over mijn uiterlijk zo makkelijk geven zonder rekening te houden met mijn gevoelens. Hoe moet ik hiermee omgaan zonder kwaad te worden en me niet zo gekwetst te voelen?

Te zwaar

Beste Te zwaar,

Het is lastig om ‘pesten’ te omschrijven, omdat er zoveel uiteenlopend gedrag onder valt, maar één van de dingen die er zeker onder vallen is het hardop benoemen van in het oog lopende afwijkingen van een esthetische standaard. Bijvoorbeeld dat iemand een hazenlip heeft, heel lang is (‘Is het koud daarboven?’) kaal is of andere lichamelijke details. Dus ook overgewicht. Het is heel eenvoudig: mensen dienen zich te onthouden van negatieve reacties op andermans uiterlijk. Dit is nooit onder geen enkele omstandigheid gepast. Er is maar één gepaste reactie: erover zwijgen. Onder geen beding mogen onbekenden, vrienden of familieleden commentaar leveren op uw overgewicht, laat staan grapjes erover maken. Alleen uzelf kunt hierover beginnen.

Als uw vrienden en familie deze elementaire omgangsvormen niet uit zichzelf vertonen, zijn ze u aan het pesten. Zelfs als ze het niet opzettelijk doen, valt het nog onder pesten en zult u hen expliciet moeten voorhouden om daarmee op te houden. Zeg tegen hen: ‘Zou je me een plezier willen doen?’ Hopelijk zeggen ze dan ‘Ja’. Zeg vervolgens: ‘Ik zou het fijn vinden, als je geen commentaar meer geeft op mijn overgewicht. Ik weet allang dat ik te dik bent en ik wil het niet nog verder ingewreven krijgen.’ Als u een vleugje vinnigheid wil toevoegen: ‘Ik begin tegen jou toch ook niet over je … pokdalige huid/ kalkoenennek/ harige kuiten/ kromme rug (wat dan ook)’.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Taalgebruik.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Jacques Schenk schrijft

    Ook ik ben te zwaar en die er te weinig aan om dat weer op de rit re jrijgen en ook ik krijg hierdoor geen mooier uiterlijk en meer zelfvertrouwen. Ook ik krijg opmerkingen over mijn gewicht, het verschil is alleen dat ik ze niet als pesten opvat maar als uitingen van bezorgdheid, ok kan het dan ook wel waarderen, maar mijn motto is ook wees liever eerlijk dan aardig tegenover mij en dat scheelt wellicht.Sommige HTML is toegestaan