Spring naar inhoud


Commentaar op mondkapjes

Beste Beatrijs,

Ik voel me zo oenig als volledig gevaccineerde met een mondkapje op. In veel andere landen wordt het mondkapje veel algemener gedragen en de WHO beveelt het aan in gebieden met veel corona bij drukte, of mensen nu wel of niet zijn gevaccineerd. Ik doe mantelzorg voor mijn moeder die ook met twee vaccins nog een zwakke afweer heeft. Door een bepaalde allergie heb ik regelmatig last van snotter- en niesbuien. Ik moet er niet aan denken dat ik mijn moeder of een ander besmet. Dus doe ik een corona-zelftest, voordat ik ergens heen ga, en ik gebruik medische mondkapjes. Wat zeg ik bij commentaar op mijn mondmasker in openbare binnenruimtes?

Oenig mondkapje

Beste Oenig mondkapje,

Vanzelfsprekend bent u wildvreemden niets verplicht. U kunt iedereen straal negeren die misprijzende blikken op u werpt of meent zich laatdunkend commentaar op uw verschijning te kunnen permitteren. Als een onbekende de euvele moed vat om u rechtstreeks aan te spreken op uw mondkapje, kunt u antwoorden: ‘Ik draag een mondkapje om mij moverende redenen.’ Dat is een mededeling van het kaliber ‘Wegens omstandigheden gesloten’, zonder enige inhoud, en dat is ook precies de bedoeling. Passanten hebben niets te maken met het mondkapje dat u verkiest te dragen en het is buitengewoon onbeschoft om daar navraag naar te doen. Geef een koel knikje bij uw antwoord en loop door.

Artikelen in Corona.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Bernard schrijft

  Ik haat mondkapjes maar ieder mens moet de vrijheid hebben om zelf te bepalen wat hij of zij met zijn of haar lichaam doet. Jouw lichaam, jouw keuze. Een travestiet of iemand zijn oogballen heeft getatoeëerd spreek ik ook niet aan. De openbare ruimte is van iedereen.De enige reden om mensen aan te spreken in de openbare ruimte is als zij zich misdragen zoals bij vandalisme of met vieze schoenen op een bankje in de trein zitten. Voor de rest spreek ik alleen mensen aan als ze hun tas of paraplu vergeten of als ik iemand kan helpen die gestruikeld is.

 2. Floria schrijft

  Ik heb mezelf aangeleerd om op gebemoei te reageren met de woorden: “Leven en laten leven.” Wat voor gebemoei dan ook. Als mensen aandringen, zeg ik het nogmaals. Het werkt uitstekend en het klinkt minder lomp dan “bemoei je met je eigen zaken”.

 3. Susanna schrijft

  Als mantelzorger neemt u uw taak serieus bij de zorg voor uw kwetsbare moeder. Dat is prijzenswaardig en het gaat niemand aan een opmerking te maken over het dragen van een mondkapje. Ook ik draag een mondkapje in winkels waarvan ik weet dat het het op sommige momenten druk kan zijn en voel me daar beter bij. Opvallend was dat toen werd aangekondigd dat mondkapjes niet meer verplicht zijn te dragen in openbare ruimtes, velen ook maar gemakshalve de 1 1/2 meter niet meer in acht namen. Maar als mensen mij zien met een mondkapje lijkt het wel of ze automatisch meer afstand houden. En dat wil ik voorlopig graag zo houden. Nog niet meegemaakt dat er een opmerking over gemaakt werd.

 4. Stella schrijft

  Vreemd dat mensen met een mondkapje waar dat niet hoeft, van anderen commentaar krijgen. Het mag gewoon, dus waar bemoeit men zich mee? Het zijn juist de anderen, die allerlei regels breken, die commentaar nodig hebben.

 5. Emma schrijft

  U doet niets verkeerd, sterker nog, u bent voorzichtig om de gezondheid van een ander te beschermen. Dat is prijzenswaardig en u hoeft zich niet te verantwoorden tegenover iedere wildvreemde met een mening. Als iemand u erop aanspreekt gewoon heel verbaasd kijken en zeggen “Maar u heeft er toch geen last van?”
  Ik ben blij dat ik dat onding niet meer op hoef en de anderhalve meter tot onbekenden kostte me voor Corona ook al geen enkele moeite, maar als iemand zich prettiger voelt met, waarom niet? Misschien ga ik hem in de winter ook wel weer dragen (naast op school, waar ik moet) want ik vond een seizoen zonder verkouden te zijn toch ook wel erg fijn!

 6. Oenig mondkapje schrijft

  Wat een hartverwarmende reacties allemaal!
  Dank u wel!Sommige HTML is toegestaan