Spring naar inhoud


Collega wil veganistisch restaurant

Beste Beatrijs,

Binnenkort gaan we met de hele afdeling uit eten. Een van de collega’s heeft een veganistische lifestyle. Zij kan daar soms wat drammerig in zijn. Bij de keuze waar we gaan eten zal zij ongetwijfeld aandringen op een veganistisch restaurant. De overige collega’s willen geen gezeur en zullen dan akkoord gaan.

Recent is onze afdeling naar een tweedaagse cursus geweest, waarbij op beide dagen op haar verzoek veganistisch eten is geserveerd. Een collega beklaagde zich later bij mij dat twee dagen groente knagen wel wat veel was. Ik vind het ook nogal ver gaan dat een hele groep zich aan één persoon moet aanpassen. Wat moeten we doen? Een veganistisch restaurant nemen of een regulier restaurant waar ook veganistische gerechten op de kaart staan?

Verplicht veganistisch?

Beste Verplicht veganistisch,

U hebt als afdeling net twee dagen veganistisch eten achter de rug. Nu staat er iets feestelijks te gebeuren met alle collega’s en dan is wat meer keuzevrijheid wel gepast. Als de veganistische collega een maaltijd bij haar thuis organiseert, mag zij die zo veganistisch inrichten als zij wil (zij hoeft geen rekening te houden met gasten die liever vlees of hompen kaas eten), maar in een restaurant past het haar niet om haar eetvoorschriften dwingend aan de hele groep op te leggen.

Als er een restaurant beschikbaar is met (naast vegetarische en omnivore) ook veganistische opties, dan komt zo’n restaurant veel meer in aanmerking voor een personeelsetentje dan een zuiver veganistische zaak. Bijna alle restaurants serveren tegenwoordig ook vegetarische én veganistische gerechten. Het is voor bezoekers ook heel makkelijk om van tevoren van een aantal restaurants even de menukaart via internet op te slaan en te checken of de veganisten ook aan hun trekken kunnen komen, zodat iedereen tevreden kan zijn.

Artikelen in Collega's, Eten en drinken, Horeca.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Marie schrijft

  De oplossing hiervoor is: bied geen keuze. De collega die het organiseert (of mogelijk de manager of secretaresse) kiest het restaurant en zorgt ervoor dat het een restaurant is met veganistische opties. Die collega mailt vervolgens het hele team de uitnodiging met vermelding van het restaurant. Wil de vegan collega ergens anders heen en wil ze niet naar het gekozen restaurant? Jammer, volgende keer beter, we zullen je missen.
  Deze collega heeft een zelf opgelegd dieet en het is netjes om daar rekening mee te houden, maar het moet niet de rest van het gezelschap dicteren.

 2. Johanna schrijft

  Voor zover ik het kan vinden is ongeveer 1-3 procent van de Nederlanders veganistisch. Dat mogen zij zelf weten. Wat ik niet begrijp is dat in toenemende maten deze veganisten koste wat het kost hun keuzes door andermans strot willen rammen (niet grappig bedoeld). Ik had het tijdens die cursus al vertikt om hieraan mee te doen, laat staan bij dat afscheid. Ik eet al jaren koolhydraatarm en hoewel ik daar nooit heisa over maak, hebben veel restaurants al moeite er mee om ongeschikte sauzen etc. weg te laten bij een gerecht. Ik krijg daar vaak gezeur over. Dat een veganist dus maar altijd tevreden gesteld moet worden begrijp ik niet. Ga gewoon naar een resaurant zoals Beatrijs aangeeft, met meerdere keuzes en kap het gesprek af als de collega gaat zitten drammen. Dat kan best op een beleefde manier, waarbij beide partijen respect tonen voor andermans keuzes.

 3. remko schrijft

  wees gewoon eerlijk je hebt geen zin om veganistisch te eten en daarom verstek laat gaan.
  goed voor jezelf en voor je karakter!Sommige HTML is toegestaan