Spring naar inhoud


Collega maakt dubbelzinnige opmerkingen

Beste Beatrijs,

Ik heb een collega die uitblinkt in dubbelzinnige opmerkingen en schuine moppen. Hij krijgt daarmee de lachers op zijn hand. Ik heb er vaker wat van gezegd, maar zijn weerwoord is steeds dat niet hij interpreteert, maar de anderen. Oftewel: ik als klager heb zelf een ‘dirty mind’. Ik kom er dus niet doorheen. Wat kan ik hiertegen doen?

Blootgesteld aan sekspraat

Beste Blootgesteld,

Het is bijzonder onaangenaam als collega’s zich te buiten gaan aan een voortdurende stroom van dubbelzinnigheden. Het leidt af van het werk en draagt bij tot een onprettige werksfeer. Het is de taak van de chef om dit in te dammen en zo’n persoon op z’n vingers te tikken. Rapporteer het aan de chef, als u er last van hebt. Maar de chef zit ook niet met zijn of haar neus overal bovenop, dus waarschijnlijk bent u daar niet echt mee gebaat.

De persoon zelf erop aanspreken haalt niets uit, hebt u gemerkt. Dan blijft er maar één ding voor u over: straal negeren. Foute en dubbelzinnige opmerkingen beantwoordt u met een ijskoude, glazige blik, waarmee u als het ware dwars door hem heen kijkt naar een punt dat zo’n tien meter achter hem ligt. Deze blik drukt uit dat uw reactie er een van afkeer is, en tegelijk dat u de spreker te zeer minacht om op hem te reageren. Anderen in het gezelschap zullen nog steeds wel blijven lachen. Ook dit gelach wordt door u genegeerd. U wacht gewoon rustig tot het voorbij is, zoals het hinderlijke lawaai van laag overkomende vliegtuigen ook lijdzaam uitgezeten wordt.

Artikelen in Collega's, Taalgebruik.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan