Spring naar inhoud


Bruiloft met een gat in de dag

Beste Beatrijs,

Onlangs kregen wij een huwelijksaankondiging van goede vrienden met een uitnodiging voor de huwelijksplechtigheid om drie uur ’s middags en een feest vanaf acht uur ’s avonds. Een en ander speelt zich af aan het andere eind van het land (tweeënhalf uur rijden). Het eerste wat ons opviel was het gat in het programma. Het diner is alleen voor familie. De uitnodiging ging vergezeld met een lijst van restaurants en hotels in de buurt waar wij konden reserveren voor het avondeten en overnachting. Later volgde een brief met aanwijzingen voor dress code, cadeausuggesties, de vraag om liedjes, sketches en andere huisvlijt. Door al deze voorschriften en het ongastvrije programma is mijn aanvankelijke enthousiasme voor de bruiloft enigszins bekoeld. Alles lijkt erop gericht om het bruidspaar een onvergetelijke dag te bezorgen, terwijl de gasten er naar mijn gevoel bekaaid af komen. Is dit de moderne manier van trouwen?

Bruiloft met hindernissen

Beste Bruiloft met hindernissen,

Een huwelijksviering met een zogenaamd gat in de dag, een periode waarin gasten op eigen kosten voor vertier en eten moeten zorgen is een opzet die niet deugt. U hebt gelijk: genodigden moeten niet urenlang het bos in worden gestuurd tot ze weer welkom zijn bij het volgende programmaonderdeel. En een beroep op creatieve bijdragen moet niet verplichtend maar vrijblijvend worden geformuleerd.

De ceremonie duurt vijf minuten en die kunt u gerust als facultatief beschouwen: wegblijven dus.

De uitnodiging had uitnodigender gekund, maar u kunt een en ander best zo plooien dat u minder het gevoel hebt om door hoepeltjes te moeten springen. Ga om te beginnen niet naar de plechtigheid zelf. Het enige wat daar gebeurt is dat twee mensen ‘Ja’ tegen elkaar zeggen en dat is op zichzelf niet zo vreselijk interessant. De ceremonie duurt vijf minuten en die kunt u gerust als facultatief beschouwen: wegblijven dus.

Dit maakt het al heel wat overzichtelijker. Nu hebt u alleen te maken met een feest. Als u het leuk vindt om erheen te gaan, gaat u erheen. U mag ervan uitgaan dat er gevarieerde hapjes worden geserveerd, dus u hoeft niet van tevoren uitgebreid te tafelen. U rijdt erheen in tweeënhalf uur, u brengt een paar uur op het feest door en u rijdt in tweeënhalf uur weer terug naar huis. Behalve de dresscode, waar u uw best voor moet doen, en (een bijdrage aan) een cadeau hoeft u de andere suggesties niet te volgen als u daar geen puf voor hebt. Restaurant en hotel hoeft u niet te reserveren, want u blijft niet overnachten. Als deze uitgeklede versie u nog te veel moeite is, slaat u de huwelijksuitnodiging beleefd af wegens dringende verplichtingen elders.

Artikelen in Bruiloft.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan