Spring naar inhoud


Breken met zieke vriend?

Beste Beatrijs,

Na mijn scheiding woon ik al twintig jaar alleen. Sinds een jaar of vijf heb ik een vriend, op wie ik aanvankelijk heel erg dol was, maar die toch niet wilde samenwonen. Hij wilde zijn vrijheid behouden en daar moest ik me bij neerleggen.

Toen werd hij ernstig ziek en heb ik hem gedurende een half jaar intensief verzorgd. Nu is zijn situatie min of meer stabiel en begint hij mij meer en meer te claimen, terwijl ik juist om me heen begin te kijken naar anderen (alleen om mee uit te gaan) omdat ik de toestand niet goed aan kan.

Hij is ziedend jaloers en plotseling zeer bezitterig. We zijn beiden al tegen de zestig en ik vind dat je elkaar dan niet meer in de weg moet zitten met wat dan ook. Hij speelt op mijn medelijden en schuldgevoel, en ik durf hem niet in de steek te laten vanwege zijn ziekte. Het is een beklemmende toestand; ik ben gewend mijn eigen gang te gaan, maar ik mag opeens niets meer, niet eens onschuldig naar de kroeg met een goede vriend, terwijl hij vroeger drie vrouwen tegelijk had. Kan ik met hem breken? Wat moet ik doen?

Als een rat in de val

Beste Als een rat,

U treedt op als verzorgster van een zieke minnaar, die pas begonnen is met u te claimen, toen u eigenlijk alweer wat meer afstand wilde inbouwen. Eerder in uw relatie lag het andersom.

Een verhouding die op relatief late leeftijd tot stand is gekomen en die bovendien nooit geheel exclusief is geweest, verdraagt geen jaloezie, geen bezitterigheid en geen claimgedrag. Het is dan ook geen goed idee om u te gaan gedragen alsof u een heel gedeeld leven achter de rug hebt. Dat hebt u namelijk niet. U hebt naast hem ongetwijfeld nog andere vrienden, vriendinnen, familieleden, met wie u wilt omgaan zonder zijn bemoeienis. Hij verkeert niet in de positie om u voor te schrijven over hoe u uw leven leidt, met wie u omgaat en wanneer. Als hij dit toch doet, betekent dat dat u hem deze macht verleent, en daar moet u onmiddellijk mee ophouden. U hoeft niet met hem te breken, maar u kunt de verhouding op uw eigen voorwaarden voortzetten. Zijn ziekte verplicht u niet om de rol van echtgenote en verzorgster op u te nemen. Bezoek hem als vriendin, verzorg hem voor zover u deze taak draaglijk acht, en regel thuishulp voor de rest.

Artikelen in Liefde en relaties, Ziekte.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan