Spring naar inhoud


Ben ik een excuus-truus?

Beste Beatrijs,

Onlangs had ik een prettig sollicitatiegesprek bij een start-up die iets doet met auto’s. Ze willen me hebben, maar toch zit iets me niet lekker. Ik zei dat ik als persoon heel direct was en dit werd betrokken op mijn vrouw zijn. Mijn gesprekspartner zei dat mensen dat misschien niet verwachten van vrouwen. Daarna mocht ik met de directeur praten en die zei dat zijn streven voor dit jaar was om meer vrouwen aan te nemen voor de bedrijfscultuur. Ik had er niet over nagedacht in een mannenwereld terecht te komen en vind dat ook geen probleem, maar het gesprek over mijn vrouw zijn doet me aarzelen. Hoe kom ik erachter of ik niet alleen word aangenomen omdat ik een vrouw ben, maar om mijn kwaliteiten?

Positief gediscrimineerd?

Beste Positief gediscrimineerd,

Als ze u willen hebben voor die functie, dan is het feit dat u vrouw bent hooguit een voordeeltje, niet de belangrijkste reden. Bedrijven zijn niet zo dom dat ze een kandidaat aannemen louter op grond van haar vrouw zijn, terwijl de vrouw in kwestie verder ongeschikt is. Dus gaat u er maar van uit dat ze u geschikt vinden, als ze u aannemen. In veel bedrijven, zeker waar mannen nog steeds de boventoon voeren, nemen ze graag vrouwen aan, omdat ze een wat evenwichtiger samengesteld personeelsbestand willen. Vandaar het regeltje in sommige advertenties ‘Bij gelijke geschiktheid heeft een vrouwelijke kandidaat de voorkeur’. Maakt u zich geen zorgen: als u de kwaliteiten niet had voor de baan, zouden ze er niet over piekeren om u aan te nemen!

Artikelen in Collega's.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan