Spring naar inhoud


Niet brutaal genoeg

Beste Beatrijs,

Bij mijn studie heb ik dit jaar te maken gekregen met een zeer goedgebekte mede-student. Door zijn spontaniteit en enthousiasme weet hij leraren, projectbegeleiders, toekomstige stagebegeleiders gemakkelijk voor zich te winnen. Hij is heel populair. In de paar maanden dat hij hier woont is hij uitgegroeid tot een bekende in de sector.  Door regelmatige samenwerking met hem weet ik dat zijn reputatie niet geheel in verhouding staat tot zijn werkelijke kwaliteiten. Ik vind het erg vervelend om te zien hoe mensen die zichzelf verkopen met gladde praatjes veel meer bereiken dan mensen die over dezelfde (of meer) kwaliteiten beschikken, maar zich meer bescheiden en terughoudend opstellen.

Is het naïef van me om vast te houden aan het idee dat mensen in hun studie en werk beoordeeld worden op kwaliteiten in plaats van op facade? Ik weet niet goed hoe ik hiermee om moet gaan. Moet ik mij spontaner en jovialer opstellen en ook druk gaan netwerken en namedroppen om dingen te bereiken? Dat zou voor mij onnatuurlijk zijn.

Geen gevoel voor zelfpromotie

Beste Geen gevoel voor,

U bent op een treurige levenswaarheid gestuit. Inderdaad, de brutalen hebben de halve wereld. Mensen die zich vlot presenteren met een air van grote deskundigheid en heel goed weten hoe ze de aandacht op zich moeten vestigen, krijgen meer kansen in het leven dan degenen die bescheidener zijn. Ze zijn ook vaak succesvoller, omdat de omgeving zich door hun brille (vermeend of niet) laat verblinden. Dit is een ervaringsfeit waar weinig aan te doen valt.

Wel belangrijk is dat u zichzelf hier niet door uit het veld laat slaan. Wat u vooral niet moet doen is met jaloezie en afgunst naar dezulken kijken, en u moet ook niet proberen anderen ervan te overtuigen dat zo iemand ‘eigenlijk niets voorstelt’. Docenten en supervisoren moeten daar zelf maar achter komen. Wat u moet doen is voor uw eigen belang opkomen. En dat gaat het beste door persoonlijke docent-student-relaties aan te gaan met de mensen uit uw vakgebied. U moet op de een of andere manier óók zorgen dat u opvalt. En dat hoeft zeker niet door u spontaan of joviaal te gedragen of door te gaan netwerken of namedroppen, maar door uw eigen kwaliteiten uit te spelen. Als u een bescheiden persoon bent, zullen die kwaliteiten liggen op het inhoudelijke vlak. De studie of het werk zelf dus. Onder de docenten en begeleiders zullen zich mensen bevinden die u interessant vindt omdat u hen vakinhoudelijk bewondert en verwacht van hen wijzer te kunnen worden. Spreek deze docenten aan op hun vakkennis, doe iets extra’s voor hun vak, toon uzelf een leergierige student, vraag hun om advies en bespreek met hen uw mogelijkheden en ambities. Gewoon van mens tot mens in een individueel gesprek. Dat kan op een spreekuur of na de colleges of in meer informele omstandigheden. Als men u leert kennen, zal men zich u herinneren, en dan komt u er ook wel.

Artikelen in Collega's, Scholen en verenigingen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan