Spring naar inhoud


Bang voor bodemloze put

Beste Beatrijs,

Mijn broer woont al heel lang in Zuid-Amerika en is daar ook getrouwd. Op zakelijk gebied is het hem niet voor de wind gegaan, maar ze redden het wel met sober leven. Ook hebben hij en zijn vrouw haar familie lang financieel ondersteund. Inmiddels is hij door zijn spaargeld heen. Mijn relatie met hem is niet slecht maar ook niet hecht. Af en toe mailen of skypen we, meestal op mijn initiatief. Deze week kreeg ik een mail met de vraag of ik hem € 4000 kan lenen, omdat hij problemen heeft met z’n prostaat en geopereerd moet worden. Ik heb genoeg geld op mijn spaarrekening, maar heb mijn bedenkingen. Wat als er nog meer ingrepen nodig zijn? Ik ben bang dat het dan een bodemloze put wordt. Mijn broer heeft geen kinderen en ik ook niet. Ik wil mijn buffer bewaren voor de toekomst en om nog eens leuke dingen mee te doen. Ik wil best wel wat geven/ lenen, maar waar ligt de grens?

Geld voor operatie

Beste Geld voor operatie,

Beschouw het als een gift. Een lening is onrealistisch.

Uw broer heeft geld nodig voor een eenmalige operatie. Weigeren lijkt me geen optie. Hij is uw enig overgebleven familielid. U hebt geen kinderen, hij heeft geen kinderen, het zou wel erg harteloos zijn om hem te laten vallen. De leuke dingen die u van plan bent zouden wel eens een stuk minder leuk kunnen uitvallen, wanneer uw broer intussen is overleden omdat hij de medische hulp niet kon betalen. U kunt het geld missen, dus die keus zou niet moeilijk moeten zijn. Beschouw het als een gift. Een lening is onrealistisch.

Ingewikkelder ligt het voor eventuele vervolgkosten. Kanker bestrijden is duur zonder verzekering. Wie weet wat voor therapieën er nog achteraan komen. U hoeft zich niet verplicht te voelen om al uw spaargeld over te hevelen. Bepaal een maximum voor wat u bereid bent aan de ziekte van uw broer te besteden en leg dit aan hem voor. Als uw limiet overschreden dreigt te worden, kan uw broer beter terug verhuizen naar Nederland. Hij zal nog wel een Nederlands paspoort hebben? Dan kan hij hier bijstand aanvragen en een ziekteverzekering krijgen. Bij een slechte prognose heeft dat geen zin en kan hij beter in alle rust het einde afwachten, verzorgd door zijn vrouw en haar familie.

Artikelen in Broers en zussen, Ziekte.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan