Spring naar inhoud


Avondeten voor de tv

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik zijn vijftigers en wonen in het buitenland. Om gezondheidsredenen werk ik helaas niet meer. Mijn man verdient ons inkomen en doet dat goed. Hij houdt van zijn werk en heeft veel bereikt. Hij maakt lange dagen op kantoor en zit ’s avonds en in het weekend thuis ook achter de computer. Ik zorg dat alles in huis goed loopt. Daarnaast heb ik eigen interesses en houd ik mijn nog steeds wankele gezondheid op peil.

Het klinkt wat extreem, maar toch loopt het wel goed. We geven elkaar de ruimte en wederzijdse steun. Er is slechts één probleem. Ik kook iedere dag een gezonde, smakelijke maaltijd, waar ik tijd en moeite aan besteed. Ik vind het ook belangrijk om althans één moment per dag te hebben om rustig bij elkaar te zitten zonder beeldschermen. Dus zorg ik ervoor dat het eten om zes uur klaar is. Maar om half zeven begint zijn favoriete nieuwsprogramma op tv en dat duurt een uur. Hij wil het nieuws zien als hij thuiskomt en met zijn bord op schoot het eten naar binnen werken. En dat wil ik absoluut niet. Ik kan niet van mijn eten genieten met al die beelden van ellende, oorlog, onoplosbare politieke kwesties. We hebben hier al zo vaak over gesproken, maar we komen er niet uit. Compromissen lukken niet. Hij wil het nieuws niet opnemen, hij wil het rechtstreeks zien. Hij wil niet later eten, want hij heeft honger als hij thuiskomt.

Hij heeft beloofd om uiterlijk kwart over zes thuis te komen, zodat we een kwartier hebben om te eten, maar in de praktijk lukt ook dat niet. Meestal komt hij pas om vijf voor half zeven binnen rennen. En maar al te vaak pas na half zeven. Afspraken werken niet. Wat te doen?

Bord op schoot

Beste Bord op schoot,

U bent getrouwd met een workaholic. Dat hoeft niet erg te zijn, want het is prima als iemand met plezier hard werkt. U geeft elkaar alle ruimte en dat is ook goed. Maar uw man kan niet elk wakend uur voor zichzelf claimen. Er moet in een huwelijk ook gemeenschappelijke tijd zijn.

Een huwelijk is geen kwestie van huisgenoten die langs elkaar heen leven en elkaar af en toe tegen komen op de gang of in de keuken. U moet uw man duidelijk maken dat een gezamenlijke avondmaaltijd voor u de hoogste prioriteit heeft, aangezien er verder kennelijk niets gemeenschappelijks wordt ondernomen. Als uw man met u getrouwd wil blijven, dan zal hij zijn gedrag moeten aanpassen: door om kwart vóór zes thuis te komen, terwijl u de laatste hand aan het eten legt. Hij kan dan de tafel dekken of een biertje drinken en vervolgens wordt er om zes uur gegeten. Dit duurt een minuut of twintig, waarna hij u kan helpen met afruimen of afwassen. Intussen kunt u met elkaar praten en lopende zaken doornemen. Om half zeven kan dan de televisie aan voor het nieuws. Wat u van hem vraagt is drie kwartier per dag. Dat is een heel bescheiden vraag van een vrouw aan haar man. De overige 23 uur plus een kwartier kan hij zich weer aan zijn werk wijden.

Uw man moet bereid zijn om drie kwartier per dag aan u en aan zijn huwelijk te besteden.

Accepteer niet dat hij later dan kwart voor zes thuiskomt. Als hij belangrijke vergaderingen heeft of een afspraak met zakenrelaties of een trein of vliegtuig moet halen, kan hij er ook voor zorgen dat hij op tijd is. Houd hem voor dat u niet minder waard bent dan zijn zakelijke beslommeringen. Uw man moet bereid zijn om drie kwartier per dag aan u en aan zijn huwelijk te besteden. Als hij u niet tegemoet wil komen bij dit alleszins redelijke verlangen, dan stelt dat hele huwelijk van u en hem niets voor. Eigenlijk hebt u dan weinig reden om nog langer voor zijn huishoudster te spelen.

Artikelen in Eten en drinken, Huwelijk en scheiding.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Irm schrijft

  Bij ons is het vroeger precies op dezelfde manier gegaan. Mijn man kwam tussen 18.00 uur en 18.30 uur thuis en we zaten met de borden op schoot voor de TV omdat hij per een bepaald nieuwsprogramma wilde kijken. Ook ik vond dit echt niet leuk.
  Hoe heb ik het probleem opgelost? Ik heb een toestel aangeschaft, waarmee TV programma’s opgenomen kunnen worden. Tegenwoordig eten wij in alle rust gezellig rond 18.30 uur aan tafel en als we klaar zijn kan hij de opname van ‘zijn’ nieuwsprogramma gewoon kijken. Daarna wordt de opname gewist. Dit doen we 5 dagen per week. Hij is blij en ik ben blij.

 2. Nikki schrijft

  @ Irm: maar de brievenschrijfster heeft in haar brief al aangegeven dat opnemen voor haar man geen optie is, want hij wil het rechtstreeks zien. Voor hem zit er dan niets anders op om eerder thuis te komen zodat hij ook nog wat tijd aan zijn vrouw kan besteden.

 3. Miep schrijft

  Dit klinkt meer als een huwelijk waarin meneer het wel gemakkelijk vindt dat er thuis iemand is die voor zijn natje en droogje zorgt maar die verder niet al te veel van hem moet willen. Voor mij zou dit geen huwelijk zijn. U bent nu slechts zijn huishoudster, die moet ook gewoon doen en geen eisen stellen. Stel uw man een ultimatum, stop met koken, laat zien dat het u menens is. Neem geen genoegen met de dooddoener “Maar jij leeft er ook goed van”… Ik heb hetzelfde meegemaakt…. ben nu gescheiden en heb een nieuwe partner…die 4x per week heerlijk uitgebreid voor ons kookt en voor wie ik minstens zo belangrijk ben als zijn werk!

 4. Johanna schrijft

  Jullie doen net of meneer alleen voor zijn lol werkt, hij onderhoudt er haar toch mee? en wat is er mis om voor de tv te eten? zo kunnen ze samen de zaken van die dag toch bespreken?
  Kom op, een beetje opoffering is wel gewenst.
  Wij werken beiden (ik heb 2 banen en mijn man is zelfstandig) en wat moet dat moet, zaken gaan voor het meisje! Wees blij dat-ie werk heeft, zou ik zeggen!

 5. Anneke schrijft

  @Johanna sorry hoor, maar een half uurtje per dag is toch niet teveel gevraagd om gezellig samen aan tafel te eten? Voor de tv ga je geen zaken bespreken, dan zit je toch naar dat ding te kijken. Zij offert zich al genoeg zo op, als ik dit lees.
  Wij eten altijd aan tafel. Nog sterker, mijn man wil ook niet anders.
  Het leven bestaat niet alleen uit werken. Als je alleen woont misschien dan wel, maar heb je een relatie/ben je getrouwd, dan is het wel zo fijn als je partner ook aandacht aan jou besteed.
  Voor jou bestaat het leven duidelijk uit werken. Prima, als jouw man en jij dat goed vinden, maar dat wil niet zeggen dat een ander dan ook maar zo moet leven. Liever iets minder verdienen en aandacht hebben voor elkaar, dan dat je veel verdient en geen liefde hebt voor elkaar. Gelukkig heb ik een man die er ook zo over denkt.

 6. Dineke schrijft

  Ik zou zeggen, serveer een kopje soep/ander voorafje tijdens het nieuws en ga daarna samen aan tafel, iedereen blij.Sommige HTML is toegestaan