Spring naar inhoud


Als winkelpersoneel rookt

Beste Beatrijs,

Mijn moeder en ik lopen geregeld naar de bakker bij ons in de buurt om vers brood te halen. Laatst liepen we de bakkerij binnen en zagen we een medewerker buiten staan roken. Dit vinden wij verder geen probleem, maar wel dat ze vervolgens zonder haar handen te wassen terug aan het werk ging. Ook onze broden raakte ze aan met haar ongewassen handen waarmee ze net een sigaret had vastgehouden. We wisten niet goed of we er wat van konden zeggen. We hebben uiteindelijk afgerekend en zijn weer vertrokken. Hoe kunnen we dit het beste bespreekbaar maken wanneer we dit nog een keer meemaken?

Ongewassen rokershanden

Beste Ongewassen rokershanden,

Ik raad u aan om het te laten zitten. Het roken van een sigaret laat geen ziektekiemen achter op de handen van een roker. Er is geen manier waarop u besmet kunt raken door het eten van brood dat eerder is gehanteerd door een roker. Wél een bron van ziektekiemen zijn bijvoorbeeld deurknoppen en contant geld. Een scherpslijper kan aanvoeren dat de medewerkster van de bakkerij elke keer haar handen zou moeten wassen na het betreden van de winkel of het hanteren van contant geld. Of dat brood alleen mag worden aangeraakt met plastic handschoenen. Maar goed, dit is het soort algemeen beleid, waar klanten zich beter niet mee kunnen bemoeien. En rokershanden op zichzelf kunnen geen kwaad.

Artikelen in Winkels.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Floris schrijft

  Er is een uitdrukking voor dit soort gevallen:

  Bent u tevreden? Zeg het anderen. Heeft u klachten? Zeg het ons.

  Als u het vies vindt dan zou ik er zeker wat van zeggen en afhankelijk van hoe er gereageerd wordt beslist u of u nog langer naar die bakker gaat.

 2. Henna schrijft

  De vraag roept aanverwante situaties op: weet u wat al het andere personeel met de handen heeft gedaan, voordat zij hun verse waar verkopen?
  Mensen die de hele dag handel drijven en dús geld aannemen, hebben sowieso veel bacteriën van de mensheid op hun handen. Oftewel: uw probleempje is relatief!

 3. Carlijn schrijft

  Hm, lastig. Mijn ervaring leert juist wél dat rokershanden ervoor kunnen zorgen dat de rookgeur op etenswaren (of stoffen) worden overgebracht, maar het is maar net hoe gevoelig je daarvoor bent.

  Sowieso is het niet netjes om, als werknemer, te roken op plekken waarop ze zichtbaar zijn voor klanten. Veel bedrijven gebieden rokers daarom ook achter het gebouw te roken, op een beschutte plaats. Als je met etenswaren te maken hebt, kan ik mij voorstellen dat dit nog extra weerstand geeft. Het is lastig en gênant om iemand aan te (moeten) spreken op persoonlijke hygiëne. Indien er geen handschoenen of tangen worden gebruikt, komen er sowieso bacteriën op het brood, maar als iemand echt nét gerookt heeft en met die handen iets aanraakt; reken maar dat je dit ruikt. Ik ben zelf een ex-roker, en als een rokende gastheer net zijn sigaret heeft gedoofd en een flesje voor me opent, dan ruik ik de rooklucht aan de fles nog bij iedere slok. Het is gewoon niet fris.Sommige HTML is toegestaan