Spring naar inhoud


Alleen wat nodig is?

Beste Beatrijs,

Als mijn vriend de tafel dekt, laat hij de lepels achterwege, wanneer hij vindt dat er geen lepels nodig zijn bij het gerecht. Mijn idee is, dat iedereen zelf mag bepalen met welk bestek hij of zij het eten te lijf gaat. En dat het dus zaak is volledig te dekken: mes, vork én lepel. Hoe hoort het eigenlijk?

Welk eetgerei?

Beste Welk eetgerei,

Bij informele etentjes mag u zoveel bestek op tafel leggen als u wil: ook lepels, vorken of messen die gasten naar verwachting niet nodig hebben. Maar de formele etiquette schrijft voor om de tafel alleen te dekken met eetgerei dat daadwerkelijk voor de maaltijd nodig is. Als mes en vork volstaan, dan alleen mes en vork. De reden hiervoor is dat gasten bij overtollig bestek in verwarring kunnen raken over waarvoor het is bedoeld. Iemand die liever een lepel gebruikt kan, wanneer die er niet ligt, altijd erom vragen, waarna het gevraagde overhandigd zal worden.

Artikelen in Eten en drinken.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Ton schrijft

    Soms dekken vrienden de tafel met mes en vork bij een rijstgerecht. Nogal onhandig, rijst is veel gemakkelijker te eten met lepel en vork! Vlees en groenten zouden klein genoeg gesneden moeten zijn zodat je niet meer hoeft te snijden, en anders kun je nog altijd met de zijkant van je lepel snijden.

  2. Janneke schrijft

    Het valt me op dat het mes steeds minder gebruikt wordt, ook door mensen van wie ik het niet had verwacht. Linkerelleboog op tafel en scheppen maar. Pas bij de laatste happen komt het mes eraan te pas. Ik vind het maar niks. En als je als Ton dan zo graag een lepel gebruikt i.p.v. een vork, waarom dan geen mes erbij, maar een vork?!Sommige HTML is toegestaan