Spring naar inhoud


Aanbeden door vriend

Beste Beatrijs,

Een tijdje geleden is gebleken dat een jongen met wie ik al jaren een goede vriendschap onderhield, al die tijd verliefd op me is geweest. Dat kan gebeuren, verliefd zijn we allemaal wel eens. Het vervelende is dat de jongen, aan wiens gevoelens ik niet tegemoet kan komen, twee maanden geleden een punt heeft gezet achter onze vriendschap. Uit zijn afscheidsbrief sprak veel teleurstelling en hij verweet mij onder andere dat ik zijn hoofd op hol had gebracht. Ik voelde me geclaimd en was op mijn beurt ook teleurgesteld omdat hij de vriendschap opzegde. Er restte mij geen keus dan me erbij neer te leggen.

Twee weken geleden kwamen we elkaar toevallig tegen op een tentoonstelling en sinds een paar dagen stuurt hij liefdesgedichten waarvan ik niet weet wat ik ermee aanmoet. Wat zijn goede omgangsvormen zijn wanneer er een verliefdheid je in de schoot geworpen wordt?

Bezwaard door aanbidder

Beste Bezwaard,

Heimelijke verliefdheid speelt vaak een rol in vriendschappen tussen mannen en vrouwen (jongens en meisjes). Sommige mensen zeggen zelfs dat platonische man-vrouw-vriendschappen niet bestaan, omdat altijd wel een van de twee best iets meer zou willen. Zo ver wil ik niet gaan, maar een vleugje erotiek schemert er vaak wel doorheen, en de een kan zich daar beter mee verstaan dan de ander. U voelt zich niet aangesproken door het verwijt van uw vriend dat u ‘zijn hoofd op hol had gebracht’. U deed, neem ik aan, wat u altijd doet met goede vrienden/innen, namelijk u gezellig gedragen, luisteren naar wat ze te vertellen hebben, zelf ook vertellen wat er in u omgaat en het contact onderhouden. U zat daar niet uitdagend te flirten en hem betekenisvolle blikken toe te werpen om u vervolgens uit de voeten te maken.

Toch heeft hij een en ander kennelijk anders geïnterpreteerd dan uw bedoeling was. Hij raakte gefrustreerd, de vriendschap werd tot uw verdiet verbroken, u kwam hem weer tegen en sindsdien stuurt hij u liefdesgedichten. Niet op reageren! U hebt al eerder duidelijk gemaakt hoe u erover denkt: u ziet niets in hem in romantisch opzicht, toen niet en nu niet, en zijn gedichten (hoe mooi misschien ook) zullen daar niets aan veranderen. Negeren dus. Het is een beetje harde methode, maar wel effectief. Als hij geen respons van u krijgt, houdt hij er op een gegeven moment wel mee op. Sommige mensen zijn erg vasthoudend van aard en dan duurt het langer voor ze hun verlies erkennen. Met elke toenadering van uw kant (‘Heel aardig van je, maar ik wil geen gedichten, laten we het gezellig houden en gewoon weer vrienden zijn als vroeger’) geeft u hem valse hoop voor zijn vergeefse liefde.

Liefde zit er niet in in deze verhouding en vriendschap ook niet meer. Dus is het beter om maar helemaal niets met elkaar te hebben.

Artikelen in Liefde en relaties, Vrienden en kennissen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan