Spring naar inhoud


Je bemoeien met andermans relatie

Beste Beatrijs,

Ik zit in een vriendengroep, waarvan de meeste jongens elkaar al kennen vanaf de middelbare school. We zijn nu eind-twintigers. Bijna iedereen heeft een vriendin, zo ook een van de vrienden ‘Roel’. Zijn vriendin heeft moeite met het vinden van aansluiting in de groep. Ze komt, om het snobberig uit te drukken, uit een ander milieu. Gespreksonderwerpen gaan haar vaak boven de pet en ze drinkt meer dan goed voor haar is, waarna ze zich (nog meer) voor schut zet. Wat ook opvalt is dat Roel haar vaak een snauw in gezelschap geeft als ze naar de bekende weg vraagt. Ook rolt hij soms opzichtig met zijn ogen, als ze een vreemde opmerking plaatst.

Sommigen van ons hebben nu het idee opgevat om Roel hierop aan te spreken. Ze denken dat hij een duwtje in de goede richting nodig heeft (om het uit te maken) en ze willen hem vragen of hij wel zeker is van zijn keuze. Zelf ben ik huiverig om je met andermans relatie te bemoeien. Daarbij heb ik medelijden met het meisje. Ze is wat apart, maar bedoelt het wel goed en ze is nog erg jong vergeleken met de rest. Hebt u tips hoe dit het beste aangepakt kan worden? Of bent u het met mij eens dat we beter kunnen zwijgen?

Is kritiek gepermitteerd?

Beste Is kritiek gepermitteerd,

Onder goede vrienden moet de kwestie partnerkeus in vertrouwen aan de orde kunnen komen. Zo’n gesprek met Roel moet dus niet met de hele groep worden gevoerd, maar onder vier ogen met zijn beste vriend, degene die hem het meest na staat. Dat de vriendin jonger is dan de rest, uit een ander milieu komt en regelmatig in woord en gedrag uit de toon valt is van ondergeschikt belang. Het kernprobleem is dat haar vriend haar in het openbaar afvalt (met z’n ogen rollen, afsnauwen). Dat kan niet. Wat er ook mis is met dat meisje, de manier waarop hij haar behandelt laat zien dat het geen goede relatie is.

Het gesprek moet een voorzichtige toonzetting hebben, waarbij de nadruk om te beginnen niet ligt op de tekortkomingen van het meisje, maar op de merkwaardige manier waarop Roel zich gedraagt ten opzichte van haar. Al naar gelang hij bereid is om te luisteren, kunnen vragen worden gesteld als: ‘Ben je wel echt dol op haar? Waarom behandel je haar zo neerbuigend? Passen jullie eigenlijk wel bij elkaar?’

Vervolgens kan Roel daarover nadenken. Misschien vindt hij de kritiek zinnig, misschien ook niet. Als hij de kritiek van zich afwerpt en zegt dat alles prima in orde is tussen hem en zijn vriendin, dan zal iedereen dat moeten accepteren en er ook niet meer op terug moeten komen. Dan heeft hij gekozen en moet iedereen dat respecteren, voor zo lang de relatie stand houdt. Maar één keer aan de bel trekken en de levensvatbaarheid van de relatie ter discussie stellen kan geen kwaad.

Artikelen in Liefde en relaties, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Dicky schrijft

    Het is te hopen dat het meisje zelf gaat inzien dat ze niet in jullie gezelschap past en het daarom ook uitmaakt met deze Roel. Dan kan ze de eer aan zichzelf houden.

  2. Papillon schrijft

    Wellicht dat Roel zich zo naar haar gedraagt omdat hij de afkeuring van de groep voelt en moeite heeft om zich een houding aan te meten waarmee hij toch nog bij de groep hoort. Natuurlijk is de eervolle weg dat hij zijn vriendin steunt, maar het kan best lastig zijn als je van iemand houdt die misschien niet helemaal in jouw wereld past. Ik denk dat Roel er heel veel aan zou hebben als jullie hem zouden steunen in zijn keuze voor haar, daar zijn vrienden toch voor? hij is zelf vast heel goed in staat om op termijn te bepalen of ze bij hem past of niet. Zolang de groep haar afkeurt moet hij kiezen en dat is natuurlijk niet te doen.



Sommige HTML is toegestaan