Spring naar inhoud


Jasetiquette

Beste Beatrijs,

Als ik vertrek bij mijn (oudere) vriend of we hebben in een restaurant gegeten, helpt hij mij altijd heel hoffelijk in mijn jas. Omgekeerd, als hij bij mij is, wil ik als gastvrouw hem in zijn jas helpen. Maar hij vindt dat onnodig, zelfs onwenselijk. Wat zijn de regels hiervoor? Mannen helpen vrouwen wél en vrouwen mannen niet in de jas?

Attent met jassen

Beste Attent met jassen,

Dat hele gebruik van vrouwen in jassen helpen is op z’n retour. Alleen oudere mannen doen dat nog. Het is iets uit vervlogen tijden, toen heren voortdurend kleine galante dingen voor dames deden, zoals autodeuren openmaken, vuurtjes geven, koffers dragen, stoelen aanschuiven, spinnen wegwerken, te pas en te onpas laten voorgaan. Het ritueel van een dame in een jas helpen heeft als minpunt dat een vrouw er niet echt mee gebaat is. Ze zit in den blinde te tasten naar de armsgaten, het gedoe duurt langer, het is veel simpeler om het zelf te doen.

Traditioneel deden heren het voor dames en niet andersom, omdat vrouwen doorgaans kleiner zijn dan mannen, waardoor een man diep door de knieën moet om een door een vrouw aangereikte jas te kunnen aantrekken. Ik raad u aan om in ieder geval op te houden met uw vriend in zijn jas te helpen. U maakt het alleen maar lastiger voor hem. Als u het zelf eigenlijk ook ongemakkelijk vindt om in uw jas te worden geholpen, kunt u tegen uw vriend zeggen: ‘Heel attent van je, maar weet je, ik doe het liever zelf, laten we hiermee ophouden.’

Artikelen in Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Rutger H. Cornets de Groot schrijft

    En zo gaat alles teloor.
    Het is ook een symbolisch gebaar: je staat er niet alleen voor, je kunt op mij rekenen in alle situaties waarbij fysiek moet worden ingegrepen.

  2. Sandra schrijft

    Jammer als het op z’n retour is. Is wel een manier om dichtbij elkaar te zijn (bijv. als je in de datingfase zit). Er zijn nog steeds veel vrouwen die die galante acties erg op prijs stellen van een heer. Ook de jongere generatie!

  3. Susan Hartog schrijft

    Kleine attenties als deze zijn nu net dat beetje extra die het leven kleur geven. Hieruit spreekt aandacht voor de ander. U begrijpt: zelf stel ik die (ouderwetse) hoffelijkheid zeer op prijs. (Maar ja, ik ben dan ook, evenals echtgenoot, 70 – misschien verklaart dat veel).



Sommige HTML is toegestaan