Spring naar inhoud


Geloof in kerstman

Beste Beatrijs,

Wij zijn een gezin met drie kinderen van zes, vier en een half jaar oud. We vieren Sinterklaas met schoenen zetten, wat lekkers en een zak vol cadeautjes op pakjesavond. Kerstmis vieren we met een kerstboom, een kerststal, versieringen, familie- en vriendenbezoek en een kerstverhaal voor het slapen gaan. De kinderen geloven nog rotsvast dat Sint en Piet ons land echt hebben bezocht. Nu het kerstfeest nadert, heeft de oudste ons een paar keer gevraagd waarom andere kinderen met Kerstmis weer cadeautjes krijgen, en hij en z’n zusjes niet. Hoe moeten we uitleggen dat de kerstman andere kinderen, die al Sinterklaascadeaus hebben gekregen, nog meer cadeaus geeft en onze kinderen overslaat? Is dit het moment om uit te leggen dat niet Sint en de kerstman, maar de ouders cadeautjes geven? Wij willen in ieder geval niet toegeven aan de druk om met kerst dan ook maar cadeaus onder de boom te leggen.

Ho ho ho, kerstman!

Beste Ho ho ho,

Het lijkt geen goed idee om het geloof in de kerstman overeind te houden omdat anders het geloof in Sinterklaas zou kunnen sneuvelen. Als uw kind een serieuze vraag stelt, moet u daar een serieus antwoord op geven. Dus ja, dit is inderdaad een goed moment om te morrelen aan het geloof in geheimzinnige, cadeautjes distribuerende oude mannen in rode gewaden. Vertel uw oudste dat elk jaar dezelfde feesten terugkomen en dat iedereen zelf kan beslissen of hij daar aan meedoet of niet. Veel volwassen bijvoorbeeld vieren hun verjaardag niet. Bovendien kan iedereen een feest op z’n eigen manier inrichten. Sommige mensen vinden het leuk om elkaar met Kerstmis cadeautjes te geven, maar bij u in huis gaat het anders, omdat papa en mama cadeautjes met Kerstmis niet belangrijk vinden. Zeg dat de kerstman gewoon een man is die zich verkleed heeft in een kerstmannenpak, dat hij zich niet per rendierslee verplaatst en ook nergens cadeaus deponeert. Concentreer uw verhaal op de kerstman. Dan blijft Sinterklaas een beetje buiten beeld. Als uw oudste erg gehecht is aan zijn geloof in Sinterklaas, zal hij niet geneigd zijn door te vragen hoe het daar dan precies mee zit. Doet hij dat wél, vertel dan de waarheid. Tegen de tijd dat Sinterklaas weer opdoemt volgend jaar, is hij toch weer geïmponeerd genoeg om er voor een paar weken in te geloven.

Artikelen in Feestdagen, Kinderopvoeding.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Suzanne schrijft

    Een beetje late reactie: Onze kinderen hebben in Sinterklaas geloofd tot de leeftijd dat de meeste kinderen van hun geloof vallen. Maar wij hebben onze kinderen nooit wijsgemaakt dat er cadeautjes van de kerstman komen. Cadeautjes met kerstmis geven de mensen aan elkaar, als ze kerstmis een aanleiding voor cadeautjes vinden.
    Voor onze kinderen was het vroeger heel duidelijk: Sinterklaas bestaat! De kerstman is een verklede man die in het winkelcentrum rondhangt voor de gezelligheid.

  2. Lilith schrijft

    Zeer late reactie van mij, maar goed, wie weet heeft iemand er iets aan die het leest.
    Onze ouders zeiden dat de Kerstman voor kinderen in Amerika was, want daar kwam Sinterklaas immers niet.
    En de Kerstman kon best een regeling hebben met kinderen uit de klas, ja, nou, wij hadden de regeling met alle Pieten en Sint.
    Mijn moeder heeft mij ook wel eens gevraagd; Heb je liever dat we vragen of de Kerstman de pakjes brengt, in plaats van Sinterklaas en Piet?’ en ik zei; ‘Nee hoor!’
    Maar ook qua cadeautjes en feestjes en pepernoten-zakjes en mooie Pietenpakken enz. zullen er altijd kindjes zijn die meer krijgen en kindjes die minder krijgen.
    Ik was een kindje wat minder kreeg en vroeger vond ik dat vreemd. Nu niet meer, ik heb vooral een boel plastic troep en onnodig-dure kleding gemist. Sommige van de boeken die ik van Sint kreeg, heb ik nog steeds.



Sommige HTML is toegestaan