Spring naar inhoud


Een geschenk betwisten

Beste Beatrijs,

Mijn vader schonk mij op zijn sterfbed een schilderij. ‘Dat moet jij meenemen, voordat ik m’n ogen sluit,’ zei hij. Nu eisen de kinderen van mijn overleden zus het schilderij op, althans zij willen het schilderij laten taxeren en het geld delen. Staan zij in hun recht? Ik vind het vreemd dat het mijn vader niet vrij staat om zijn enige dochter iets te schenken, waarvan hij wil dat het naar mij gaat en niet naar zijn kleinkinderen.

Een gekregen schilderij

Beste Een gekregen schilderij,

Basis van het erfrecht is dat kinderen gelijk bedeeld worden. De kinderen van uw overleden zus staan in de plaats van hun moeder. Het deel van uw vaders erfenis dat bestemd was voor uw overleden zus vloeit naar haar kinderen. Als het bewuste schilderij veel geld waard is, kan uw vader dat inderdaad niet zomaar aan u cadeau doen. Stel het schilderij is honderdduizend euro waard, en verder stelt de erfenis niets voor. Dan zou dat betekenen dat u dat kostbare schilderij krijgt en uw broers en zusters (of hun kinderen als er iemand van hen eerder is overleden) niets. Dat zou onrechtvaardig zijn. Daarom moet het schilderij worden getaxeerd. Als het niets waard is, des te beter, dan kunt u het gewoon houden. Als het wel wat waard is, kunt u het doorgaans nog steeds houden, maar dan moet de waarde ervan verrekend worden met de verdeling van de rest van de erfenis: spaargeld, verkoop van het huis, andere kostbaarheden. Het gaat dus alleen om de financiële waarde van dingen. Spullen die emotionele maar geen financiële waarde hebben mag uw vader weggeven zoveel hij wil en aan wie hij wil.

Artikelen in Cadeaus.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Irma schrijft

    Ik ben het eigenlijk al jaren eens met elk advies dat Beatrijs geeft. Vandaar ook dat ik het artikel maar nog maar paar keer ben gaan lezen. Toch snap ik dan nu nog het antwoord niet of ik ben het voor het eerst oneens. :) kan natuurlijk. Maar wat iemand bij leven weggeeft aan wie dan ook is dat wat mij betreft goed en dan hoort dat niet opeens door andere opgeëist te worden. Groeten Irma

  2. Annette schrijft

    Als dit in een testament is opgemaakt, dan mag ze het houden. Maar, als hij het gewoon heeft gegeven dan hebben de kleinkinderen aanspraak.

  3. notarieel jurist schrijft

    Deze vraag raakt veel meer juridische vlakken. Schakel een jurist in die u vertelt wat de mogelijkheden en gevolgen zijn!

  4. Floris schrijft

    Maar het betreft geen erfenis. Het gaat om een schenking. De vraag is uiteraard hoe je dat bewijst maar dat is vers twee.
    Voor de berekening van de legitieme portie zou het eventueel nog relevant kunnen zijn maar als uw vader u een schenking doet is dat schilderij dus nu van u. Heeft u het ook meegenomen? Waarschijnlijk heeft u dat niet gedaan en dat maakt het verhaal meteen wat minder aannemelijk hoewel ik heel goed begrijp dat u het schilderij ook weer niet mee neemt terwijl uw vader op zijn sterfbed ligt.
    Ook als het schilderij heel veel waard is kan uw vader u dat best geschonken hebben. Het kan wel zijn dat die schenking bovenmatig is, dat deze meegenomen moet worden in de berekening van de legitieme massa en dat de kleinkinderen nu onder hun legitieme deel uitkomen waardoor ze daar alsnog aanspraak op kunnen maken.

  5. Suus schrijft

    wettelijk gezien kan alles dat binnen 180 dagen voor het overlijden van iemand door diegene wordt weggeschonken worden beschouwd als erfenis. Dit is juist om te voorkomen dat iemand op zijn sterfbed alles wegschenkt ( en de belastingdienst achter het net vist, en of kinderen op die manier toch geen recht zouden hebben op een legitieme portie. Dus waarschijnlijk geldt hier wel degelijk erfrecht en hebben de kinderen van overleden zus recht op een gedeelte van de waarde van het schilderij.



Sommige HTML is toegestaan