Spring naar inhoud


Condoleren met een plaatje

Beste Beatrijs,

Onlangs is de (schoon)moeder van goede vrienden van mij overleden. Is er een etiquetterichtlijn die voorschrijft hoe de condoleancekaart eruit dient te zien? Moet ik mijn medeleven tonen op een hagelwit briefpapier of mag ik een kaart met foto of opdruk sturen?

Geïllustreerde condoleances

Beste Geïllustreerde condoleances,

Als u de overledene goed kende, kunt u beter geen kaartje, maar een condoleancebrief schrijven met een paar persoonlijke herinneringen. Wit papier, ongelinieerd, handgeschreven plus vermelding eigen adres. Als u de overledene niet of nauwelijks kende, hebt u voor uw blijk van medeleven de keus tussen briefpapier in A4 formaat of een wit correspondentiekaartje. Beide hebben de voorkeur boven een kaart met opdruk. Voorgedrukte ‘Met innige deelneming’-kaarten moeten worden vermeden. Kaarten met een afbeelding zijn zelden opportuun. Een montere voorstelling detoneert en zwaar aangezette symboliek (een schilderij van de man met de zeis) wordt niet smaakvol geacht. Wat nog net kan is iets stemmig-abstracts. Maar waarom lang zoeken naar een geschikte illustratie als een blanco kaartje aan de eisen voldoet?

Artikelen in Dood en begrafenis, Post.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Johanna schrijft

    Pas is een familielid overleden. Hij had een bepaald beroep, tevens zijn passie. Er kwamen heel veel kaarten met afbeeldingen die daarbij pasten. Dit werd ontzettend gewaardeerd door de familie.
    Nu moet ik zeggen dat dit beroep zich ook leende voor een mooie kaart.
    Dit was natuurlijk wat anders als hij bijvoorbeeld ongediertenverdelger was geweest of zo…

  2. Alie schrijft

    Ik vind dit soort stelligheid van Beatrijs zeer irritant. Kaarten met opdruk moeten gemeden worden, hoezo moeten gemeden worden? Een kaart met moeite uitgezocht waar iemand die moeite heeft met dingen uit te spreken/op te schrijven ook een woord van medeleven op schrijft doet hoe dan ook goed. Het gaat om het gebaar, niet om de vorm.

  3. Johan de Feijter schrijft

    Handgeschreven kan soms heel lastig te lezen zijn voor degene die de brief of kaart ontvangt. Getypt was naar mijn ervaring zoveel gemakkelijker te lezen voor degene die veel post ontvangt na een overlijden. Het gaat toch met name om datgene wat men schrijft.
    Ook voor naam en adres van de schrijver is het prettig dat de ontvanger niet de postcode moet gaan ontleden als de bedankkaartjes geschreven moeten worden.



Sommige HTML is toegestaan